Michelin geeft het startschot van een spannende periode voor gastronomisch Nederland met de bekendmaking van de nieuwe Bib Gourmand restaurants. Een week voor de Michelingids ceremonie treden maar liefst vijftien restaurants toe tot de selectie van de Bib Gourmand. De volledige selectie wordt op maandag 7 oktober voorgesteld in het Maastrichtse MECC.
Het logo met de smullende Bibendum, ontstaan in 1997, is een garantie voor uitstekende prijs-kwaliteitverhoudingen, ongeacht de kookstijl of concept van het restaurant. Of het nu een rijke terrine is, een verheerlijking van bloemkool of een veelzijdige rijsttafel: chefs met de Bib Gourmand benutten hun vakkennis om genereuze en onweerstaanbaar plezierige gerechten op het bord te brengen. Gasten eten er een volledige maaltijd voor een schappelijke prijs.
"We zijn verheugd om de presentatie van onze nieuwe Nederlandse selectie in te luiden met de restaurants die zijn bekroond met een Bib Gourmand", vertelt Gwendal Poullennec, Internationale Directeur van de Michelingidsen. "Het is een gegeerde onderscheiding voor fijnproevers die op zoek zijn naar bijzondere en betaalbare eetervaringen. Een uitnodiging om te genieten van een genereuze, gezellige en vaak onbevangen keuken. Na meer dan een jaar onderzoek in heel Nederland hebben onze inspecteurs vijftien nieuwe pareltjes gevonden die samen een divers culinair en conceptueel panorama vertegenwoordigen."
Het internationale karakter en de veelzijdigheid van Bib Gourmand restaurants is ook dit jaar de rode draad. Zo biedt Sea Palace in Amsterdam een ode aan de authentieke Kantonese keuken, herinnert Lucie Cocina in Eindhoven zijn gasten eraan waarom we zulke grote fans zijn van de Spaanse tapaskeuken en toont Café Samabe in Haarlem hoe royaal de Indonesische keuken wel kan zijn. Mediterrane schwung typeert ook het ongedwongen Gitane en het trendy Alba, beide in Amsterdam.
Auberge – cuisine française is eveneens een nieuwkomer in de hoofdstad. De Franse keuken etaleert er zijn rijke smaken, net als bij Café Visscher in Leiden, waar ook Wielinga wordt onderscheiden voor zijn klassieke geneugten. Bierliefhebbers vinden dan weer hun geluk bij brouw-bistro Dokjard in Groningen met zijn levendige keuken en in huis gebrouwen bieren, maar ook bij MOUT & HOUT in Vessem, waar bier en vuur centraal staan.
Exotische smaken met een knipoog naar Nederland zijn de rode draad bij Resumé by 6&24 in Den Haag, Te koop in Tilburg en LEV by Mike in Winterswijk. Ook het ongedwongen De Wilg in De Mortel kiest voor smaak in plaats van complexiteit. En Niemeijer in Groningen? Daar wordt creatief gekookt met een knipoog naar de Nederlandse grond.
De volledige selectie van Bib Gourmand restaurants komt online op 7 oktober 2024 na afloop van de Michelingids ceremonie Nederland. De ceremonie, waarbij de nieuwe sterren en awards bekend worden gemaakt, is op maandag 7 oktober 2024 live te volgen via de sociale netwerken van de gids.
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.