58.000 euro voor eerste vaatje haring

8 juni 2010
58.000 euro voor eerste vaatje haring

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft dinsdag op de visveiling in Scheveningen 58.000 euro opgebracht. De opbrengst gaat naar de Stichting Kinderpostzegels. De haringen gingen naar groothandel Makro, die ze schenkt aan restaurant De Franse Stad in Den Haag. De donatie is een aanmoediging voor het duurzame beleid van het restaurant, aldus een woordvoerder van het Visbureau.

*Prima kwaliteit*
Vorig jaar brachten de eerste haringen nog 66.000 euro op. De zegsvrouw wijt het verschil aan de crisis. "Het ligt niet aan de kwaliteit. Hij is wat minder vet, maar wel prima van kwaliteit." Vorig jaar was de haring van 'uitzonderlijke' kwaliteit.

*Mals en zilt*
Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe bevat ongeveer 45 haringen, die dit jaar bijzonder goed van kwaliteit zijn. “Het belooft een goed haringjaar te worden. De haring is lekker mals en zilt," aldus Jaap Koning, voorzitter van het proefpanel dat de haring voorafgaand aan de veiling keurde. Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe werd aangevoerd door de Wiron 6 van rederij Jaczon, die zijn thuishaven in Scheveningen heeft.

Dinsdag is de eerste dag dat de nieuwe haringen verkocht mogen worden. Viswinkels en -kramen verkopen volgens het Visbureau op de eerste dag van het haringseizoen gemiddeld 1.500 haringen per adres.


~Frank Lindner~

Overig nieuws