Restaurantvereniging JRE-Nederland bekroont ondernemerschap tijdens Eindejaarsdiner met prijzen voor Basiliek (Harderwijk), Cèpes in Hotel de Sterrenberg (Otterlo) en Ledeboer (Almelo).
Yornie van Dijk van Restaurant Basiliek in Harderwijk is maandag 13 november tijdens het Eindejaarsdiner bij De Beejekurf door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2024. De award werd uitgereikt door Tijn Swinkels van Swinkels Family Brewers. Liset Bom, eigenaresse van Restaurant Cèpes in Hotel de Sterrenberg in Otterlo mag zich Gastvrouw van het Jaar 2024 noemen. Ze ontving de award van Martijn Kwast van Kwast Wijnkopers. De award voor Restaurant van het Jaar 2024 ging naar Ledeboer van Rick Blanken in Almelo. Hij mocht de award in ontvangst nemen van Michelle Hartman van illycaffè.
JRE-Nederland is een vooraanstaande restaurantvereniging waarin jonge en ambitieuze ondernemers zich hebben verenigd en wil met deze Awards uitzonderlijk talent en opvallend ondernemerschap belonen. Bijzonder aan de onderscheidingen is dat de winnaars zijn gekozen door de leden zelf.
Chef van het Jaar
Chef van het Jaar is Yornie van Dijk van Basiliek. Het restaurant is gevestigd aan een van de meest culinaire pleinen in Nederland, de historische Vischmarkt in Hanzestad Harderwijk. Het ethos van Basiliek is om de dingen eenvoudig te houden, maar ervoor te zorgen dat de gasten naar meer verlangen. Het menu is Scandinavisch geïnspireerd en bereid met lokale ingrediënten. Yornie ontving dit jaar al meerdere awards namelijk; New chef on the Block 2023 door Gault&Millau, Michelin Young Chef van 2023, de Michelinster op 24 mei jl, de Green Chef’s Hat tijdens Gastvrij Rotterdam en The Discovery Award Nederland van We’re Smart Green Guide. Geen wonder dat hij ook door zijn collega’s benoemd is tot Chef van het Jaar.
Gastvrouw van het Jaar
Het bedrijf van Gastvrouw van het Jaar, Liset Bom, is ook al eerder in de prijzen gevallen dit jaar. Hotel de Sterrenberg met Restaurant Cèpes in Otterlo heeft de Misset Horeca Dutch Hotel Award gewonnen. Liset heeft samen met broer Jasper het familiebedrijf overgenomen en na een verbouwing naar een hoger plan getild. Niet alleen de hotelkamers maar ook het restaurant, de gerechten, (alcoholvrije) wijnen en de beleving voor de gast zijn aangepakt. De filosofie achter Cèpes is het werken met lokale producten met de Franse keuken als basis. Hier kan je gastronomisch genieten en tot rust komen in de wellness en mooie natuur van de Veluwe.
Restaurant van het Jaar
Het Restaurant van het Jaar staat in Almelo. Daar exploiteert Rick Blanken, Restaurant Ledeboer in het oude bankgebouw van de Twentsche bank. Al sinds de oprichting in 2017 is Rick, chef en bedrijfsleider, waarna hij in 2020 mede eigenaar werd. Sinds juli van dit jaar is hij volledig eigenaar en wil hij zowel Almelo als regio Twente, gastronomisch beter op de kaart zetten. Ledeboer is bekroond met plaats 4 in de Travellers’ Choice Best of the Best 2023 in Nederland. Het interieur is modern en industrieel en geeft tevens het gevoel van een sfeervolle huiskamer. U kunt zelfs een unieke private dining beleven in de voormalige bankkluis. De kookstijl van Rick is puur, maar verfraaid met frisse en klassieke elementen.
Bestuur 2024
Deze dag werd ook het bestuur voor JRE-Nederland aangekondigd. Nieuw toegetreden zijn Herman Cooijmans van Restaurant Eden in Valkenswaard en Rick Blanken van Restaurant Ledeboer. Ze zullen de functie van algemeen bestuurslid bekleden. Het bestuur bestaat verder uit Voorzitter Marko Karelse van Villa la Ruche in Voorburg, Bjorn Massop (Vicevoorzitter) van Restaurant Lokaal in Doetinchem, Jennifer Silvius (Penningmeester) van Restaurant Rantrée in Maastricht en Laurent Smallegange van Restaurant Spetters in Breskens.
Leden 2024
Tijdens de algemene ledenvergadering werden de aspirant leden: Sven & Joëlle Nijenhuis van Restaurant Ambrozijn in Valkenburg, Pasquale Carfora van Restaurant Aroma in Vaassen, Timo Riechelt & Lino van de Vrede van Au Coin des Bons Enfants in Maastricht, Naomi Habets & Joey Remie van Restaurant Rura in Roermond en Florian van Dillen van Mara by Flipp in Rotterdam officieel lid van JRE-Nederland. Tijdens de pers- en partnerlunch begin volgend jaar stellen zij zichzelf officieel voor aan onze partners en de pers.
In 2023 werd er afscheid genomen van Marijn van de Worp & Yasmina el Azzuzi van Restaurant Fizzy in Epe, Peter-Paul Swijnenburg van Bentinck in Amerongen, Danique Haaksman & Timo Agterberg van De Witte Zwaan in De Bilt en Jermain de Rozario van Restaurant de Rozario in Helmond. Restaurant Fizzy is begin dit jaar gestopt met de exploitatie waardoor hun lidmaatschap ten einde kwam. Met Peter-Paul, Danique, Timo en Jermain is in nauw overleg met het bestuur besloten om het lidmaatschap van JRE te beëindigen.
Tijdens het avond programma bekroonde Voorzitter Marko Karelse, Hans & Ellen Kinkartz van Restaurant Atelier in Gulpen, Jan & Patricia Marrees van Restaurant Marrees in Weert en Eric & Bianca van Bochove van Restaurant ’t Vlasbloemeken in Koewacht met het erelidmaatschap ‘Membre d’Honneur’.
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.