Begin van de herfst: de overgang van buiten naar binnen?

Auteur: Redactie
Branded Content 14 september 2022
Begin van de herfst: de overgang van buiten naar binnen?

We hebben een prachtige, lange - en naar het leek - eindeloze zomer gehad. Maar nu het september is en de temperaturen ietwat zakken lijkt de herfst toch langzamerhand zijn intrede te doen.

Dit heeft ook invloed op de keuzes die de consument maakt met betrekking tot restaurantbezoek. Met warmere temperaturen kiezen consumenten voor een BBQ in de tuin en zit men veelal op het terras waarvoor vaak niet gereserveerd kan worden. Nu de dagen korter worden en het buiten wat kouder wordt, zien we direct wat dit doet met het aantal reserveringen dat gemaakt wordt.

Het aantal reserveringen zal ten opzichte van augustus nog niet exponentieel stijgen, echter wordt de eerste stijging wel ingezet. Terrassen worden nu nog bezet, maar dat zal gaan afnemen naarmate we meer richting de herfst gaan.

Dit is van invloed op de indeling van je restaurant binnen waardoor het des te belangrijker wordt dat je reserveringssysteem op orde is. Om de capaciteit van je restaurant gedurende de herfst- en wintermaanden zo goed mogelijk te benutten kun je met een online reserveringstool gebruik maken van tijdslots. Hiermee kun je inloop en spreiding realiseren. Dit is een andere manier dan puur de traditionele shifts inregelen en geeft je veel meer flexibiliteit. De gast is dan zeker van een plekje in je restaurant en als restaurateur weet je dat de tafels in je restaurant zo goed mogelijk bezet worden.


Toelichting op de index - hoeveel reserveringen kun je verwachten?

Voor augustus stond de verwachte index op 102 (zie afbeelding onderaan bericht). Dit is uiteindelijk lager uitgevallen en op 96 geëindigd. Dit betekent dat er uiteindelijk minder reserveringen gemaakt zijn dan we aan de hand van de cijfers van 2018 en 2019 hadden verwacht. Echter hebben we ook een erg warme maand gehad wat een directe oorzaak hiervan kan zijn. De verwachtingen voor september liggen op 111%. 

Dit betekent kortgezegd dat we op basis van de eerdere jaren voorspellen dat de reserveringen in september hoger zullen uitvallen dan het gemiddelde aantal reserveringen per maand.

Voor meer informatie over deze index en andere reservering gerelateerde zaken, zie: https://www.bookdinners.nl/voor-restaurants/

Overig nieuws