Belangenvereniging restaurants: JRE-Jeunes Restaurateurs

Auteur: Redactie
Belangenvereniging restaurants: JRE-Jeunes Restaurateurs

Horecaondernemers in Nederland kunnen zich aansluiten bij verschillende belangenverenigingen en samenwerkingsverbanden. In deze rubriek licht de redactie in een artikel een belangenvereniging uit. Dit keer: JRE-Jeunes Restaurateurs.

De ontstaansgeschiedenis

In 1974 ontstond een kleine Franse vereniging onder de naam Jeunes Restaurateurs de France (Jonge Restaurateurs van Frankrijk). Vanwege het succesvolle concept en de grote internationale interesse vanuit in eerste instantie Duitsland, Italië, België en Zwitserland, werd de vereniging in 1993 ‘omgedoopt’ tot Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE). Niet veel later volgden Nederland en Spanje. Na de aansluiting van het Australische restaurant Vue de Monde in Melbourne werd de naam ingekort tot Jeunes Restaurateurs. De afkorting JRE bleef behouden. Nu is de volledige naam van de organisatie JRE-Jeunes Restaurateurs.

Momenteel zijn de Jeunes Restaurateurs in vijftien verschillende landen actief: Australië, Oostenrijk, België, Kroatië, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Roemenië, Servië, Slovenië, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. In deze landen biedt JRE 375 aangesloten high-end restaurants (en 160 hotels) die samen bekroond zijn met meer dan 180 Michelinsterren en 4.000 punten van Gault&Millau.

De missie

JRE is een vereniging van jonge restauranthouders en chef-koks met één gemeenschappelijk doel voor ogen: hun talent en hun liefde voor eten delen met gelijkgestemden.

De JRE chefs combineren passie voor eten met een hoog niveau van culinaire expertise, evenals een voorkeur voor lokale ingrediënten en een sterk gevoel voor traditie. Naast hun kookkunsten bieden hun restaurants ook een bijzondere sfeer. Restaurateurs kunnen zich aanmelden voor het JRE-Jeunes Restaurateurs 'associates program', oftewel lid worden van JRE, als ze jonger zijn dan 42 jaar. Bij het bereiken van de leeftijd van vijftig jaar vervallen leden in erelidmaatschap ‘Membre d’Honneur’.

Het concept draait om de wens van JRE-Jeunes Restaurateurs: om de passie voor gastronomie te delen, te inspireren en aan te moedigen. Volgens de organisatie ben je als gast bij een JRE-restaurant er zeker van dat je van de collectieve passie profiteert. “Verheug je op een buitengewone culinaire gebeurtenis die je zeker zal bijblijven”, aldus de vereniging.

JRE steunt op de volgende zes punten:

- JRE hecht waarde aan de oorsprong van pure ingrediënten. 
- JRE geeft om het milieu en stimuleert duurzaamheid.
- JRE blijft trouw aan zichzelf door tradities in ere te houden en het terroir te beschermen.
- JRE is innovatief en ziet gastronomie als een steeds veranderende evolutie.
- JRE geeft uiting aan de eindeloze passie door het leveren van gastvrijheid van hoge kwaliteit.
- JRE creëert onvergetelijke momenten door de gasten zich thuis te laten voelen en door mensen echt met elkaar te verbinden.

De leden

Het is geen vereniging waar men zich zomaar bij aan kan sluiten. De criteria voor nieuwe leden zijn:

- Je bent tussen de 23 en 42 jaar oud.
- Je bent eigenaar van een restaurant.
- Jouw restaurant is opgenomen in diverse nationale of internationale gidsen.
- Je wordt aanbevolen door minimaal twee leden van de organisatie.
- Je bent gemotiveerd en bereid je actief in te zetten voor JRE-Jeunes Restaurateurs.
- Je draagt de filosofie ‘Never-ending Passion’ uit.
- Je handelt in overeenstemming met de statuten en regels van de organisatie.

Een aanvraag wordt onderzocht door het bestuur. Bovendien wordt de kwestie van de regionale bewaring verduidelijkt in de regio van de aanvrager. Na afloop bezoeken minimaal twee leden de sollicitant om een indruk te krijgen van de professionele en vooral de menselijke kant van de sollicitant. In een algemene vergadering wordt bij open stemming over de toelating van de kandidaat beslist. Voorafgaand aan de stemming geven de twee leden die het restaurant van de kandidaat hebben bezocht, hun oordeel.

Van de 375 aangesloten restaurants bevinden zich de volgende veertig in Nederland: Tante Kee (Kaag), One (Roermond), LEV by Mike (Winterswijk), Goyvaerts (Eindhoven), At Sea (Kralendijk, Bonaire), De Jonge Dikkert (Amstelveen), Carelshaven (Delden), Villa la Ruche (Voorburg), ’t Pakhuus (Oudeschild), De Saffraan (Amersfoort), Atelier (Gulpen), Amused (Hardenberg), Orangerie De Pol (Doetinchem), De Beejekurf (Venray), Scherp (Middelburg), Restaurant Cèpes (Otterlo), Restaurant Lokaal (Doetinchem), Basiliek (Harderwijk), Marrees (Weert), Vive la Vie (Groningen), Fizzy (Epe), Rozemarijn (Maastricht), Hunker (Sittard), Hoog Holten (Holten), Bentinck (Amerongen), De Molenaar (Onderdendam), De Witte Zwaan (De Bilt), Fris (Haarlem), Rantrée (Maastricht), Ledeboer (Almelo), Restaurant Bakboord (Almere), Spetters (Breskens), Somm (Uden), ’t Vlasbloemeken (Koewacht), Eden (Valkenswaard), Savarin (Rijswijk), De Rozario (Helmond), Senses (Amsterdam), SILLYFOX (Veghel) en De Ertepeller (Papendrecht).

De voordelen

JRE investeert in de ‘Jeunes' door samen met haar partners trainingen, masterclasses en tastings te organiseren voor personeel en gastlessen voor leerlingen van diverse hotelscholen. Ook beloont de groep met awards opvallend ondernemerschap. De onderscheidingen Gastvrouw van het jaar, Chef van het jaar en Restaurant van het jaar worden uitgereikt door JRE. Daarnaast werkt de organisatie samen met een netwerk van fabrikanten waarover zij zeggen producten van hoge kwaliteit te leveren.

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws