Dinsdag 24 september werd tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op het Euro-Toques Kookpodium in Hal 4 gestreden om de “Minder Zout, Meer Smaak Award” 2024 powered by HANOS, Nierstichting Nederland en Euro-Toques Nederland. Zes teams van Smaakmakers hadden de opdracht een driegangenmenu te bereiden voor de deskundige vakjury onder leiding van sterrenchef Adrian Zarzo, ambassadeur van Nierstichting.
Het menu mocht maximaal twee gram zout bevatten. Daarbij kregen zij de volledige vrijheid, het moet gewoon lekker zijn. Doel van de organisatie was het publiek te tonen hoe er smaakvol gekookt kan worden met minder zout. Interessant en inspirerend was te zien en proeven hoe de verschillende teams van ervaren chefs met deze opdracht te werk gingen. Er werd veel gewerkt met verse groenten, fruit en kruiden en eigentijdse bereidingstechnieken als fermentatie waarmee de ingrediënten dat extra pitje of zuurtje kregen waardoor de smaken optimaal naar voren kwamen.
Professionele chefs gaan aan de slag
De zes teams bestonden uit een samenwerking van professionele chef-kok en aankomend talent. Opvallend was het aantal groenten georiënteerde restaurants zich voor deze wedstrijd hadden aangemeld, zij zijn immers als geen ander gewend te werken met nieuwe smaken en bereidingen. Maar ook de keuken met een klassieke Franse basis mochten de toeschouwers ervan overtuigen dat er vele smaakvolle en gezonde alternatieven voor zout bestaan.
Loek Beemster van Hanos Nederland, SVH meesterkok, commercieel directeur national accounts en hoofdsponsor van deze wedstrijd, gaf nog eens aan waarom het zo belangrijk is de consument te overtuigen van het gebruik van minder zout. Teveel zout eten kan funest zijn voor je nieren. Maar liefst 1,7 miljoen mensen in Nederland hebben chronische nierschade waarvan een groot deel dit niet weet. Voorzitter van de jury Adrian Zarzo, moderator Edwin Loos van Culinaire Saisonnier , deelnemende chefs en mensen uit het publiek vertelden uit eigen ervaring wat opgelopen nierschade betekent voor je gezondheid.
Chef-kok Bieko Rindt van restaurant De Kleischuur in Gouda
Het was een hele opdracht voor de jury om te komen tot een winnaar. De teams gingen allen goed beslagen ten ijs en bewezen dat er tal van mogelijkheden zijn om smakelijke gerechten te bereiden met alternatieven voor het gebruik van zout. De jonge chef-kok Bieko Rindt van restaurant De Kleischuur in Gouda en zijn kompaan vielen op vanwege hun sterke relatie met streekproducten, wildpluk en eigen geteelde kruiden en eetbare bloemen.
Zij werden dan ook winnaar van de ‘Minder Zout, Meer Smaak Award’ 2024, de cheque van 500 euro van hoofdsponsor Hanos en een exclusieve reportage in Lekker 500 van Annelies Pijper die ook deelnam in de jury. Alle deelnemers werden beloond voor hun inspanningen met gifts van betrokken sponsors. Deze spannende dag werd afgesloten met de overtuiging weer een stapje dichterbij gezet te hebben naar een volgende, gezondere generatie.
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.