Maandag 23 september werd tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op het Euro-Toques Nederland Kookpodium gestreden om de felbegeerde Restaurantprijs 2024 powered by The Cookware Company. Op het podium zagen de toeschouwers teams van zes restaurants aangesloten bij deze sterk groeiende restaurantorganisatie met zijn actuele boodschap en oproep tot gezonde ingrediënten en gerechten.
Alle deelnemers waren opgevallen door een hoge mate van ambacht, natuurzuivere kwaliteitsproducten uit de streek en van het seizoen. Opdracht was het bereiden van een driegangenmenu van eigen lokale producten. Omdat de restaurants van verschillende delen van het land kwamen, was er een grote diversiteit aan producten te zien, waar met passie over verteld werd.
Het deelnemersveld
Al bij het uitserveren van de eerste voorgerechten bleek het hoge niveau van de chefs en hun team. De lat werd hiermee direct hoog gelegd. Aan de jury de uiterst moeilijke taak om uiteindelijk tot een keuze te komen. Binnen de Euro-Toques Nederland kernwaarden is een grote variëteit mogelijk: van klassiek Frans met hedendaagse invloeden naar de vegetarische keuken, vaak zelfs van eigen geteelde groenten, kruiden en fruit.
Team Björn de Waal restaurant Het Arsenaal 1309
De winnaar van de wedstrijd, chef patron Björn de Waal met team Het Arsenaal 1309 in Doesburg viel al direct op vanwege de sterke relatie met lokale of eigen geteelde kruiden, groenten en fruit die met hedendaagse technieken en een hoge mate van creativiteit verwerkt werden tot (H)eerlijke gerechten. Hij gaat dan ook met de hoofdprijs van maar liefst 13.000 euro aan PFAS vrije pannen van The Cookware Company met Greenpan en bestek van Van Kempen en Begeer. Daarnaast wonnen zij een exclusief artikel in STRRN Magazine uitgereikt door hoofdredacteur Kees Bruins.
De tweede prijs is gegaan naar Geoffrey van Melick met restaurant Oxalis in Wervershoof en met de derde prijs ging chef Salvatore Randazzo van restaurant Il Gattopardo in Rotterdam aan de haal. Tijdens de afterparty kon nog nagepraat worden onder het genot van een hapje en een drankje en teruggekeken worden op een geslaagde eerste dag van Gastvrij Rotterdam.
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.