BookDinners: aantal reserveringen is te voorspellen

Auteur: Redactie
Branded Content 8 juli 2022
BookDinners: aantal reserveringen is te voorspellen

Toelichting op de index - hoeveel reserveringen kun je verwachten?

Vanuit BookDinners hebben we de zogenaamde Reserveringsindex opgesteld. Hiermee maken we inzichtelijk hoeveel reserveringen er gemiddeld in verhouding per maand worden gemaakt. Op basis hiervan kunnen we ook een algemene marktverwachting uitspreken. De index is gebaseerd op het gemiddeld aantal gemaakte reserveringen in 2018, 2019 en 2022. We laten hierbij 2020/2021 (coronaperiode) achterwege, omdat dit niet representatief is voor het aantal reserveringen dat wordt gemaakt. Doordat BookDinners gekoppeld is met de meest toonaangevende reserveringssystemen in Nederland, kunnen we dus een generiek beeld scheppen.

Het algehele gemiddelde wordt weergegeven als 100%. Dit wordt ook wel de 'nullijn' genoemd. Door vervolgens het exacte aantal reserveringen van de maand te vergelijken met het gemiddelde, kom je uit op het percentage dat terug te zien is in de grafiek. Met deze kennis op zak van voorgaande jaren kunnen we daarom een globale uitspraak doen voor de cijfers van heel 2022. Zodoende kunnen we op basis van de eerdere jaren voorspellen dat de reserveringen in juli lager zullen zijn dan het gemiddelde aantal reserveringen per maand, namelijk 91%, dus index 91. Als restaurateur kun je dit doortrekken naar je eigen reserveringen zodat je weet wat je te wachten staat. Zelf weet je echter ook goed hoe het ritme van je reserveringen is, maar dit geeft een handvat om op te plannen.

Terugblik: Reserveringen of niet, het weer bepaalt

Het aantal reserveringen dat in de maand mei gemaakt is ten opzichte van april is gestegen. De weersverwachtingen vertelden ons dat de zomerse warmte zou verdwijnen en dat de gemiddelde temperatuur lager zou zijn. Uitgaande van het feit dat er op de terrassen bij veel restaurants niet gereserveerd kan worden en men voor binnen een online reservering maakt voorafgaand aan het restaurantbezoek (Restaurant Monitor 2022), is dat ook direct een verklaring voor deze stijging. De maand juni bevestigt dit ook weer, omdat hier de temperaturen weer opliepen ten opzichte van mei en het gemiddeld aantal reserveringen weer terugliep. Dit kan dus ook, tot frustratie van de restaurateur, 180 graden draaien. Wordt het ander weer dan in eerste instantie is voorspeld, dan regent het vaak juist annuleringen, of überhaupt minder reserveringen. Dit terwijl het tóch enorm druk kan zijn met volle terrassen natuurlijk.

Voor meer informatie over deze index en andere reservering gerelateerde zaken, zie: https://www.bookdinners.nl/voor-restaurants/

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws