Bordeauxwijn La Tulipe nu ook schroefdop

28 mei 2010
Bordeauxwijn La Tulipe nu ook schroefdop

Sterft de kurk langzaam uit? De Nederlandse wijnmaker Ilja Gort heeft in ieder geval, als eerste Bordeauxwijn in Nederland, besloten zijn La Tulipe Bordeauxwijn te bottelen met een schroefdop. Vanaf de oogst in 2009 werden zijn wijnen al voorzien van een schroefdop, nu volgt ook de Bordeaux. "Uit een online consumentenonderzoek wat we deden, kwam al snel naar voren dat de voorkeur van de consument overduidelijk uitgaat naar de schroefdop", stelt Gort.

*Niet in dank afgenomen*
"Gebruiksgemak en de voordelen van het vermijden van een kurksmaak aan wijn, wegen daarbij op tegen het verlies ven de romantiek van het ontkurken. Daarop hebben we besloten niet langer te aarzelen, maar direct al onze Tulipe-wijnen te bottelen met een schroefdop", aldus Gort. "De keuze voor de schroefdop is ons in het traditioneel ingestelde Bordeaux niet overal in dank afgenomen, maar ik merk dat we, met name onder jonge wijnmakers, steeds meer navolging krijgen. Dat zou de stagnerende Bordeauxverkopen zeker ten goede komen."

*Absolute must in horeca*
Gorts switch zal mede ingegeven zijn door het feit dat hij een speciale lijn Tulipe-wijnen vinifiëerde, exclusief voor de Nederlandse Horeca, voor wie de tijdbesparende schroefdop een absolute must is. Voor de distributie hiervan sloot Gort een overeenkomst met Nederlands' grootste horeca-wijnleverancier Oud Reuchlin en Boelen, de wijnpartner van bierbrouwer Heineken.

*Nieuwe Bordeaux*
De medailleregen waaronder Gort de afgelopen maand werd bedolven, zal de horeca-introductie van zijn wijn zeker geen windeieren leggen: Zijn wijnen wonnen maar liefst tien medailles op belangrijke internationale wijnconcoursen. Gort kwam onlangs met de 'New world Bordeaux'. Hij bewijst daarmee dat 'goede Bordeaux' geen dertig euro de fles hoeft te kosten, aldus de wijnmaker.

~Nienke Duimelaar~

Overig nieuws