Bredase rookcafés vechten terug

21 april 2010
Bredase rookcafés vechten terug

Jan Harderberg van lunchroom De Pfromberg in Breda was een van de eersten in Breda die zich verzette tegen het rookverbod. Belangrijkste reden hiervoor is dat hij zijn omzet met 30 procent zag kelderde voordat hij besloot de asbakken weer tevoorschijn te halen.

*Meer dan alleen overleven*
De eigenaar van De Pfromberg wil zowel rokers als niet-rokers bedienen en pleit daarom voor een rookbeleid in plaats van een verbod. In gesprekken met de politiek en brandweer, kwam een afzuiginstallatie naar boven als mogelijke oplossing, maar dit kan alleen als de minister het goedkeurt. Het sluiten van een succesvolle horecazaak als De Pfromberg zou niet alleen funest zijn voor de eigenaar, maar ook voor het winkelcentrum waarin het zich bevindt. Harderberg legt uit dat “veel bezoekers uit de wijk roken. Als die hier niet meer terecht kunnen, is het afgelopen.”

*Spanning weer terug*
De Bredase horeca heeft hard gestreden om vrijspraak te krijgen voor hun zaken. Dit zorgde afgelopen jaar voor minder verlies, maar nu de Hoge Raad een aantal weken geleden de vrijspraak heeft vernietigd, neemt de spanning weer toe. “Veel collega’s zijn moegestreden”, aldus Harderberg. Het is nu afwachten, het hof van Arnhem zal op vier juni opnieuw uitspraak doen. Tot die tijd zal er in De Pfromberg nog gewoon gerookt kunnen worden.


~Nienke van Haasteren~

Overig nieuws