Chefkok Arrie Stomp wint wedstrijd 'Lekkerste Wintersoep met minder zout'

Auteur: Redactie
15 januari 2020
Chefkok Arrie Stomp wint wedstrijd 'Lekkerste Wintersoep met minder zout'

Gisteren werd Arrie Stomp van Sabrosa Kitchen & Bar met zijn winterse pindasoep verkozen als winnaar van de ‘Lekkerste Wintersoep met minder zout’. Initiatiefnemers van deze wedstrijd zijn Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Nierstichting. Met deze vakwedstrijd willen zij de horeca bewuster maken van koken met minder zout. Arrie Stomp won overtuigend. Hij ontving zijn prijs uit handen van juryvoorzitter Tim Golsteijn (chefkok restaurant Bougainville in Amsterdam). 

De jury van de vakwedstrijd bestond uit chefkok Tim Golsteijn en culinair journalisten Taurai Becker (Fijnproever.com), Ellen den Hollander (AD) en Monique van Loon (Parool). 

Juryvoorzitter Tim Golsteijn: “De presentatie van de winterse pindasoep was subliem. Smaak en structuur zijn voor de jury dé belangrijkste items. De pinda had een mooie crunch en bovendien was er heel creatief nagedacht over zoutvervangers. Door middel van codium (zeewier) en het gebruik van lavas, kreeg de soep een lekkere bite. Er is helemaal niets aan zout toegevoegd, dus het is heel knap om zo’n soep te maken. Wij waren dan ook unaniem in de keuze voor de winnaar."

Winnaar Arrie Stomp: "Vorig jaar hebben we meegedaan aan de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Hier werd positief op gereageerd. We zijn serieus aan de slag gegaan met onze ervaringen uit die driedaagse en hebben deze kennis ingezet voor de wedstrijd. Wij zijn heel creatief met soepen. We werken met seizoensproducten en producten die de uiterste verkoopdatum zijn gepasseerd, maar nog zeer goed zijn van kwaliteit. ’s Ochtends weet ik vaak niet welke soep ik ’s avonds maak. Een wedstrijd zoals deze stimuleert je om creatief te zijn en anders na te denken."

Minder zout hard nodig 

Per persoon eten wij op jaarbasis een kilo teveel zout en dat is slecht voor je nieren. Tom Oostrom (directeur Nierstichting): “Zout wordt verwerkt in bewerkt voedsel en gerechten. Ruim 1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade. Zout is een belangrijke oorzaak van nierschade. Minder zout helpt nierschade voorkomen."

Nierstichting Restaurant Driedaagse

Robèr Willemsen, voorzitter KHN: “Vanuit de horeca willen we een bijdrage leveren aan een gezonder Nederland. En dat kan onder meer door bewuster met zout om te gaan. Met de Lekkerste Wintersoep met minder zout willen we het onderwerp onder de aandacht brengen van horecaondernemers en hun koks. En ze enthousiasmeren om mee te doen aan de Nierstichting Restaurant Driedaagse van 23-29 maart 2020. Op dit moment zijn er al meer dan 100 restaurants die deelnemen en we hopen dat er nog veel meer volgen. Vorig jaar was het al een succes; 3800 gasten genoten van een zoutbewust menu bij meer dan 120 restaurants. Onze ambitie is dat er dit jaar nog meer worden." Restaurants kunnen zich aanmelden op: restaurantdriedaagse.nl.

 

Overig nieuws