Chiel de Boer wint Jeunes Chefs Competitie 2024

Auteur: Redactie
Awards 10 juni 2024
Chiel de Boer wint Jeunes Chefs Competitie 2024 Damon Exterkate (l) en Chiel de Boer (r)

Chiel de Boer (22) heeft de editie 2024 van de Jeunes Chefs Competitie gewonnen. Deze kookwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door de nationale afdelingen van Chaîne des Rôtisseurs en is bedoeld als stimulans voor jonge talentvolle (sous)chefs. Als winnaar mag de souschef van restaurant Bij Chiel in Zutphen Nederland vertegenwoordigen op de internationale finale in september in Boedapest.

Twee Nederlandse chefs selecteerden zich voor de Nederlandse finale, die in mei plaatsvond bij restaurant Carelshaven in Delden. Chiel de Boer van restaurant Bij Chiel in Zutphen en Damon Exterkate van restaurant De Bloemenbeek uit De Lutte moesten binnen een bepaalde tijd gerechten opdienen met ingrediënten afkomstig uit een black box. Dit betekent dat zij vooraf niet wisten waarmee ze aan de slag moesten.

Dit jaar was de black box gevuld met onder andere poulet noir (boerderijkip), rogvleugel, perzik, ruby chocolade, long pepper, shiitake, oesterzwammen en zwarte knoflook. Beide chefs kregen dertig minuten tijd om hiermee een menu van drie gangen op te stellen. Aansluitend kregen ze drie uur de tijd voor bereiding en de presentatie aan de jury.

Tijdens hun bereidingen werden de jonge chefs beoordeeld op hun manier van werken, hygiëne, snij- en kooktechnieken en duurzaamheid. Daarnaast zijn de gerechten beoordeeld op smaak, creativiteit, temperatuur, cuisson en opmaak. Het werd een close finish, waarbij De Boer net iets meer punten behaalde.

Internationale finale

Als winnaar reist De Boer in september af naar Boedapest, waar hij Nederland mag vertegenwoordigen tijdens de Internationale World Jeunes Chefs Competitie. De deelnemende chefs worden dan op dezelfde manier beoordeeld, nadat hen een black box is overhandigd. De Boer wordt begeleid door Bas Jonker, voormalig creative souschef van restaurant Carelshaven in Delden en vorig jaar deelnemer aan de internationale finale namens Nederland.

De jury onder leiding van voorzitter Piet van den Bosch (culinair adviseur Jaarbeurs) bestond verder uit onder andere Bas Jonker en Siebe Stellingwerff Beintema (bailli délégué Chaîne des Rôtisseurs Pays-Bas). De organisatie dankt hartelijk de bedrijven en organisaties die hebben geholpen deze editie tot een succes te maken: Bidfood, restaurant Carelshaven, Carl Siegert, Chaud Devant Horecakleding, Hurricane Bedrijfskleding, Koppert Cress, Pabst & Hagendoorn, Rungis AGF, Sligro en Wüsthof.

Over de wedstrijd

De internationale Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition wordt al sinds 1977 jaarlijks gehouden en is een initiatief van La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs. Op nationaal niveau plaatsen jonge en ambitieze (sous)chefs zich voor de internationale finale. In september vertegenwoordigt De Boer Nederland in Boedapest.

Over Chaîne des Rôtisseurs

Chaîne des Rôtisseurs is een mondiale vereniging van liefhebbers van gastronomie. De vereniging dankt haar naam aan een eeuwenoud Frans gilde van ganzenroosters en waardeert de tradities die daar bij horen. Het lidmaatschap staat open voor iedereen die culinair wil genieten. Leden kunnen deelnemen aan maandelijkse lunches en diners, die worden georganiseerd bij aangesloten restaurants die culinaire kwaliteit en gastvrijheid hoog in het vaandel hebben staan.

De vereniging heeft als doel om gezamenlijk culinair te genieten en de gastronomie te bevorderen in een gemoedelijke en vriendschappelijke setting. De Chaîne heeft bijna 25 duizend leden wereldwijd, verdeeld over tachtig landen. Ieder land, Bailliage geheten, houdt maandelijks lunches, diners en wiinproeverijen voor haar leden. Het staat leden vrij om ook deel te nemen aan culinaire en culturele activiteiten van bailliages in het buitenland. Dit bevordert de internationale vriendschappen en kwaliteit van de gastronomie.

Foto: Chaîne des Rôtisseurs

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws