Column Charlotte Mauritz: De Olympische droom

Auteur: charlotte mauritz
Charlotte Mauritz Columns 16 februari 2024
Column Charlotte Mauritz: De Olympische droom

Afgelopen week was het na vier jaar eindelijk weer zover. De Culinary Olympics 2024, ook wel bekend als IKA, vonden plaats in Stuttgart tijdens de horecavakbeurs Intergastra. De Culinary Olympics is de oudste kookwedstrijd ter wereld; al bijna 125 jaar worden de wedstrijden georganiseerd, waarvan de twee meest recente edities tijdens Intergastra in Stuttgart plaatsvonden.

Meer dan 2000 chefs en 29 nationale teams namen deel aan de IKA, waaronder ook het Nederlands Culinair Team. In 2022 mocht ik al een keer mee met het team naar de Culinary Worldcup in Luxemburg, en deze keer mocht ik ook mee naar de IKA.

Het Nederlands Culinair team is al vele jaren aanwezig op het hoogste niveau van het wedstrijdkoken. Voor velen zijn deze wedstrijden en het team helaas nog onbekend omdat de wedstrijden altijd in het buitenland plaatsvinden, dus het is niet makkelijk om een keer te gaan supporten. En dat vind ik echt jammer. Ik ben nu drie keer mee geweest met het Nederlands Team en het is bijna niet te beschrijven hoe indrukwekkend deze wedstrijden zijn, maar in deze column ga ik toch proberen jullie een beetje een beeld te geven.

De wedstrijdweek begint altijd met de opening en, zoals we kennen van de Olympische Spelen, de intocht van de deelnemende landen. Ieder land kiest zijn eigen muziek en komt met het gehele team, waarin alle disciplines (regionaal team, junior team, senior team) vertegenwoordigd zijn, binnen met vlaggen, sjaals en luid gejoel. Ieder team krijgt zijn moment op het podium. Tijdens deze IKA waren er bijna 30 landen vertegenwoordigd vanuit de hele wereld. Na de intocht sprak Thomas Gugler, president van Worldchefs (waar deze wedstrijd onder valt), alle aanwezigen toe en drukte iedereen op het hart om alle gebeurtenissen in de wereld te laten voor wat ze zijn en de "Power of the White Jacket" zijn werk te laten doen. Dit leidde tot een staande ovatie van de ruim 2000 aanwezige chefs, die in vol ornaat aanwezig waren. Hier krijg ik toch wel kippenvel van. Daarna werd de Olympische vlam ontstoken en begonnen de Culinary Olympics echt!

Militaire operatie

Het is bizar wat een enorme organisatie er achter deze wedstrijden zit. De wedstrijden vinden plaats in een enorme hal, vergelijkbaar met een hal van HORECAVA, en hierin staan in een U-vorm zestien keukens opgesteld. Deze keukens hebben allen een andere inrichting vanwege de diverse wedstrijdonderdelen die er gekookt worden.

Het Nederlands Team moet tijdens de IKA twee wedstrijdonderdelen koken, de Chefs Table voor 12 gasten en de Hot Kitchen voor 110 gasten. Maar er zijn ook juniorenteams, cateringteams en militaire teams die andere wedstrijdonderdelen koken. En dan heb ik het nog niet eens over de koude tafels van de regionale teams en de cutting art-onderdelen die buiten deze hal staan. Er zijn drie starttijden waarbij de eerste teams al om 06:00 uur 's ochtends beginnen. Je begrijpt, dit is serious business. Ik heb al heel wat cateringpartijen gedaan maar het aantal borden dat achter de schermen stond, daar kan je heel wat restaurants mee bevoorraden.

Game time

Voor het Nederlands Culinair Team stond het eerste onderdeel, Chefs Table, zaterdag op het programma. Vanaf 15:00 uur mochten de teams de keukens in, alle spullen en ingrediënten die meegenomen zijn uit Nederland worden uitgeladen. De jury komt instructies geven en de spullen controleren en dan is het zover, aan de slag! De mannen wensen elkaar succes en gaan full focus de keuken in en iedereen die niet kookt moet ‘wieberen’. Maar ik mag blijven, want ik heb een perskaart en dat betekent dat ik achter de schermen mag komen en dus dicht bij het team kan blijven en mooie beelden kan maken. Rond 18:00 uur verschijnen de gasten, de directie van het serviesmerk Rak heeft de gehele tafel gekocht. Rond 19:00 uur gaan de eerste gerechten mee en het team zit er lekker in, de gerechten slaan aan bij de gasten en de avond is een groot succes. De juryleden lopen af en aan de keuken in, maken foto’s, schrijven dingen op en controleren of de gerechten de juiste temperatuur hebben. Uiteindelijk gaat rond 23:30 uur het team de keuken uit, terug naar het hotel. Even uitpuffen met een biertje en wat snacken. Het wordt niet te laat want de volgende dag moet de vrachtwagen worden opgeruimd en moeten de voorbereidingen voor maandag getroffen worden. Dan staat het onderdeel Hot Kitchen te wachten.

De zondag vliegt voorbij en halverwege de ochtend komt het bericht dat het team een zilveren medaille heeft gewonnen op het onderdeel Chefs Table. Dat is iets om trots op te zijn! Iedereen ligt op tijd op bed want maandag moeten ze weer scherp zijn. Tijdens het ontbijt is het stil, ze zitten allemaal vol in hun focus en zijn toch ook wel een beetje nerveus. Om 10:00 uur rijden we vanuit ons dorpje naar de beurs. De boel wordt weer uitgeladen en om 12:00 uur mogen de mannen de keukens in. Er wordt steady gewerkt en af en toe buurt ik even om wat foto’s en video’s te maken voor de socials en om even in te checken of alles goed gaat. Deze avond heb ik het geluk dat ik ook aan tafel mag zitten om te genieten van het mooie menu. Tijdens de Hot Kitchen nodigen we ook altijd een aantal sponsoren uit die dan ook mee mogen genieten. Het team serveerde een 3-gangenmenu waarbij het hoofdgerecht bestond uit diverse bereidingen van kalf. De jury en de aanwezigen waren lyrisch over dit gerecht. Hot Kitchen kan je een beetje vergelijken met een restaurantservice, in 2 uur tijd aan 110 gasten een 3-gangenmenu serveren. Even na 20:00 uur gaat het laatste dessert mee en zit het erop. De boel wordt weer vakkundig ingepakt en we gaan weer op weg naar het hotel. Daar komt eindelijk de ontspanning bij de mannen op het gezicht, het zit erop, ze kunnen er niets meer aan doen.

Dinsdagochtend komen de foto’s van het medaillebord binnen, het team wint wederom een zilveren medaille. Dat is mooi nieuws! Het team is blij met de twee zilveren medailles. De rest van de dag staat in het teken van opruimen en bijkomen. Woensdag, de laatste dag, staat geheel in het teken van de sluitingsceremonie. Hier worden ook de overall winnaars bekend gemaakt. Het was niet echt een verrassing maar Finland is de Olympisch kampioen van 2024. Zoals bekend hebben de Scandinavische landen vele malen meer middelen dan het Nederlands Team. Ik ben dan ook altijd op zoek naar nieuwe sponsors. Tijdens deze IKA hebben we goede gesprekken gevoerd met buitenlandse bedrijven maar ik zou het zo fijn vinden als er ook meer Nederlandse bedrijven het internationale wedstrijdkoken zouden willen ondersteunen. Het is een geweldig podium om je kenbaar te maken als bedrijf en het wedstrijdkoken in leven te houden. Check de Instagram van het team @Culinaryteamthenetherlands voor een impressie van de week.

Ook de sluitingsceremonie staat weer bomvol van de kippenvelmomenten en emoties. Op een zeker moment wordt het Nederlands Team het podium opgeroepen en krijgen ze de medailles omgehangen. Een mooie afsluiter van een mooie week!

Het Nederlands Culinair Team bestaat uit:

Alfred van Dijk
Dennis Van Den Beld
Tom Lamers
Davy Roord
Sebastiaan Pals
Quint van den Esschert
Ruben van Zanten
Marco Van der Wijngaard
Bert van Manen
Waldrik Kremer

Charlotte Mauritz is marketing en branding expert in de wereld van food & drinks en eigenaar van Annoncé Management BV: www.annoncemanagement.com

Fotocredits: Linda Hemmes

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws