Column restaurateur Sico de Moel: Shocked!

Auteur: redactie
Columns 21 juli 2021
Column restaurateur Sico de Moel: Shocked!

"Niemand in Amsterdam draagt mondkapjes, ik ben gechoqueerd!"

Mijn gaste kwam uit Frankrijk en was eigenlijk een beetje boos dat in Amsterdam niemand meer mondkapjes droeg. Niet op straat, niet in de winkels, nergens meer. Oh ja alleen in de tram, daar wel.

Ze was wel blij dat ze bij mij in het restaurant zelf ook haar mondkapje af mocht doen. Ondanks het mooie weer wilden ze graag binnen zitten, gewoon omdat het weer kon.

Buiten op mijn terras zat een gezin uit België. Ze spraken Engels met elkaar en ook met mij. Prima.

De eerste maand na de lange lockdown is het vrij druk geweest met locals en expats die dit jaar lekker thuis blijven. Maar nu komen toch ook de eerste toeristen alweer naar Amsterdam.

Eerst de Zuid-Europese jongeren, die zich nooit ergens door hebben laten tegenhouden. De laatste weken komen ook de Duitsers, Belgen en Britten weer naar Amsterdam. Ik heb zelfs alweer de eerste Amerikanen in mijn restaurant ontvangen en ook al weer een Mexicaans gezin.

Het is een stuk drukker dan ik had verwacht na de lange lockdown.

"Gezondheid!" De moeder van de Belgische familie op het terras niesde. Altijd een beetje vreemd in deze pandemietijd.

"U bent toch wel gevaccineerd?", grapte ik luchtig toen ze nog een keer niesde. "Hooikoorts" verexcuseerde ze zich. Jaja. Ondertussen bleken ze toch ook Nederlands te spreken.

Maar ze waren niet gevaccineerd, alledrie niet. Eigenlijk waren ze ook een beetje boos op Nederland dat ze allerlei dure tests hadden moeten doen terwijl ze helemaal niet waren gecontroleerd.

Bij mijn gasten praat ik niet over religie en politiek. Voor je het weet heb je een hoog oplopende discussie in plaats van een gezellige ontspannen avond. Ik houd het liever bij de veilige onderwerpen, zoals over mijn gerechten, de wijnen en hoe leuk Amsterdam is.

Vaccinatie is vanaf nu het derde onderwerp dat ik beter kan mijden in mijn luchtige gesprekjes. Voor je het weet word je overspoeld met vergeten argumenten, internationale onderzoeken en verwijten aan de politici.

Mijn drie Belgische gasten hadden ondertussen alledrie 'hooikoorts'. Het dessert was op en ze wilden zo snel mogelijk terug naar hun hotel, even buiten Amsterdam.

Mijn Franse gaste binnen had het tafereel buiten niet meekregen, gelukkig maar.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Overig nieuws