Column Sico de Moel: Hoepeltje

Auteur: Sico de Moel
Columns 30 april 2020
Column Sico de Moel: Hoepeltje

'There ain´t no such thing as a free lunch'. Als horecaondernemers dachten we heel even dat we gratis geld van de overheid zouden krijgen om onze restaurants overeind te houden.

We moesten per direct sluiten en ons personeel gewoon in dienst houden. De overheid zou met haar hele diepe zakken onze kosten ruimhartig compenseren. Blijf vooral thuis.

Niet dus. Personeelskosten worden maar gedeeltelijk vergoed, die 4000 euro voor de ondernemer is voor 3 maanden en daarmee minder dan de bijstand.

De overige personeelskosten, de huur en de bedrijfskosten zijn voor rekening van de ondernemer. Die kan met zijn spaarcentjes zijn onderneming redden, en anders maar niet.

Vervolgens bedenkt de overheid dat ze eigenlijk ook nog wel wat extra eisen kunnen stellen. Immers: wie betaalt die bepaalt.

Eerst de verplichte accountantsverklaring, ook voor horecaondernemingen die helemaal geen accountant nodig hebben omdat ze gewoon niet zo groot zijn. Forse kosten omdat accountants, die straks ongetwijfeld overbelast zijn, woekerprijzen zullen moeten vragen.

Bij de KLM moeten ze in ruil voor een lening het wensenlijstje van linkse politici inwilligen. Bij Booking.com hadden ze afgelopen jaren niet zo veel winst mogen maken.

Wat staat ons als horeca nog te wachten? Kan de politiek restaurants die nog veel vlees verkopen straks verplichten vegetarisch te worden? Minder flexcontracten? Misschien een verplicht gender-neutraal toilet?

Hoe mooi zou het zijn om tijdens deze crisis niet je handje te hoeven ophouden? Ik wil als ondernemer niet door de hoepeltjes van de overheid hoeven te springen. Ik wil zelf mijn eigen koers kunnen bepalen. Veel liever luister ik naar de grillen van mijn klanten dan naar de grillen van de overheid.

Daarom ben ik mijn klanten dan ook zo dankbaar voor het succes van onze @Home menu's.

Deze week een verrassend asperge gerechtje met ansjovis en een zachtgekookt kwarteleitje. Voor het hoofdgerecht de gebraden kwartel met gefermenteerde knoflook en geroosterde knol. En een dessert met de eerste Hollandse aardbeitjes van het land met een witte chocolademousse. 

Overig nieuws