Dagboek Fernando Jonker: staatssteun

Auteur: Fernando Jonker
Columns Corona 17 april 2020
Dagboek Fernando Jonker: staatssteun

Op donderdag 12 maart vroegen we de toenmalig werktijdverkorting aan, 15 maart kwam de gedwongen sluiting, een week later gingen we bezorgen en afhalen, de werktijdverkorting werd de NOW-regeling, voor de TOZO-regeling kwamen we ook in aanmerking… Onze boekhouder heeft overuren gedraaid. 

Na een gesprek met de boekhouder, toen de NOW-regeling net van kracht was, rekende hij uit dat we tussen de 60 en 70 procent van onze omzet verloren door de gedwongen sluiting. Gelukkig kunnen we een redelijk deel van het verlies van onze omzet compenseren met afhalen. 

De manier waarop de overheid de ondernemers steunt werkt voor ons. Het zou een bureaucratische rompslomp zijn, maar de aanvragen liepen goed. Toen Mark de - toen nog - werktijdverkorting aanvroeg, was hij nummer 69.000! Inmiddels hebben wij binnen een maand onze eerste storting van de NOW-regeling binnen, die in drie termijnen maandelijks wordt betaald en hebben zowel Mark als ik onze TOZO-vergoeding binnen. Ook hebben we de eenmalige uitkering van 4000 euro binnen. 

Een brief van het UWV gaf ons de duidelijkheid in wat wij in exacte aantallen krijgen. De cijfers van de boekhouder kwamen overeen met de berekening van het UWV: 66 procent omzetverlies. Daar rolt een cijfer uit. Uit dat cijfer krijgen wij 90 procent vergoed en tachtig procent daarvan is een voorschot. Dat voorschotbedrag wordt in drie termijnen van een maand aan ons betaald.

We hebben lucht gekregen en ervoor kunnen kiezen om onszelf geen salaris uit te keren en het geld in het bedrijf te stoppen. We kunnen de rekeningen en het personeel betalen. De staatssteun is absoluut geen doekje tegen het bloeden, maar een nodige en zeer welkome tegemoetkoming om veel bedrijven overeind te houden, we zijn er dankbaar voor.

Fernando Jonker is chef en mede-eigenaar van Fernando's uit Alkmaar. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij Fernando's sinds oktober 2017. In deze blog deelt hij zijn ervaringen als chef en ondernemer in crisistijd. Naast zijn blog schrijft Fernando columns voor De RestaurantKrant. Lees zijn columns hier.

Overig nieuws