De echte dikmaker: emoties

2 april 2009
De echte dikmaker: emoties

Dikke mensen zijn vaak emotionele eters. Ze eten meestal te veel wanneer ze zich ongelukkig voelen. Lang werd gedacht dat vooral mensen die snacken wanneer ze langs een kraam of een automaat komen, meer risico lopen op overgewicht. Dat blijkt niet zo te zijn. Mensen met een normaal gewicht eten net zo vaak ongezonde tussendoortjes als dikke mensen. Emotioneel eten daarentegen lijkt het verschil uit te maken tussen dik of dun zijn.

Dat constateert psycholoog dr. Tatjana van Strien van de Radboud Universiteit Nijmegen op basis van nieuw onderzoek. Ze maakte gebruik van gegevens uit een TNO-onderzoek onder 1342 Nederlanders naar eetgewoonten en gewicht.

De behandeling van overgewicht moet volgens Van Strien dan ook veranderen. Emotionele eters moeten beter en op een andere manier leren omgaan met negatieve emoties. Er zijn, vergeleken met drie, vier decennia geleden, meer mensen met overgewicht, maar er zijn ook meer emotionele eters. In diezelfde tijd groeide het aanbod aan voedsel dat overal op elk moment verkrijgbaar is. Van Strien: "Lange tijd dachten we dat vooral deze externe voedselprikkels de grote boosdoeners zijn en dat we met een prikkelarme omgeving (zoals met een ban op fastfoodketens in woonkernen) de obesitasepidemie konden keren."

De rol van die voedselprikkels bij het ontstaan van (extreem) overgewicht lijkt nu echter minder belangrijk dan gedacht. "Dat heeft niet alleen consequenties voor onze kijk op wat precies zo dikmakend is in onze leefomgeving, maar natuurlijk ook voor de behandeling van obesitas.”

"*Stuur door...*":mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20bericht%20op%20De%20RestaurantKrant.nl&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20De%20RestaurantKrant.nl%0A%0Ahttp://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/de-echte-dikmaker-emoties/

Overig nieuws