Met een feestelijk jubileummenu viert het drijvende restaurant de Limonadefabriek aan de oever van de Lek in Streefkerk deze en komende maanden zijn derde lustrum. Het restaurant van chef-kok Erik Hermans bestaat op 7 december precies 15 jaar.
Het succes begon rond de eeuwwisseling toen de eigenaren van het sterrenrestaurant de Gieser Wildeman een tweede zaak wilden beginnen en hun oog lieten vallen op een ponton met een chalet-achtige houten opbouw in de jachthaven van Streefkerk. Daar ging in december 2001 de Limonadefabriek van start.
‘Die naam hebben we heel vaak moeten uitleggen, want wij leken natuurlijk helemaal niet op een fabriek’, vertelt chef-kok en eigenaar van het restaurant Erik Hermans (42), ‘maar de chef van de Gieser Wildeman was ooit in Frankrijk in een restaurant geweest van meesterkok George Blanc, dat de Limonadefabriek heette. En zo wilde hij ook ooit een nieuwe zaak noemen’.
Erik Hermans was in die tijd de souschef in de keuken van de Gieser Wildeman in Noordeloos en de eigenaren vroegen hem om de Limonadefabriek op te zetten. Hermans is er nooit meer weggegaan, heeft er zich ontwikkeld tot een alom bejubelde topkok en is inmiddels al weer vele jaren eigenaar van het restaurant. Of zoals de Fransen dat zeggen, de ‘patron-cuisinier’.
Erik Hermans
Er is in vijftien jaar Limonadefabriek heel wat gebeurd. Het houten restaurant op het ponton in Streefkerk kraakte letterlijk in zijn voegen en begon over zijn houdbaarheidsdatum heen te raken. Er was een aantal keren verbouwd en vernieuwd, maar uitbreiden was uitgesloten.
Nieuwbouw was het sleutelwoord en na drie jaar voorbereiden en bouwen werd de oude Limonadefabriek weggesleept om vijf jaar geleden plaats te maken voor een nieuw drijvend hotel-restaurant. In een supermoderne architectuur, die met een zaagtand dak en een schoorsteen meteen het beeld oproept van een fabriek uit vroeger tijden.
In die vijftien jaar, waarin er natuurlijk ook tegenslag verwerkt moest worden, heeft de Limonadefabriek tot in de verre omtrek een bijzondere reputatie opgebouwd en behoort al jaren tot de vaste waarden op de hitlijsten van Nederlandse restaurants.
Het team in de keuken van Erik Hermans heeft zich dan ook laten uitdagen om van het Jubileummenu iets heel bijzonders te maken. ‘Het is een menu van vijftien gangen geworden’, licht Erik Hermans toe, ‘maar het zijn natuurlijk geen vijftien volle borden. Er zitten heel bijzondere, kleine tussengerechtjes bij en alles bij elkaar is het vergelijkbaar met zo’n zes tot zeven normale gangen. Maar nogmaals: heel bijzonder’.