De Maaltuin: Ontdek verhalen van de Bijlmerbajes

Auteur: Redactie
Events 2 mei 2023
De Maaltuin: Ontdek verhalen van de Bijlmerbajes

De plek die jarenlang diende als eerste sociale gevangenis van Nederland ademt vandaag de dag nog steeds verhalen die zich er jarengeleden voordeden. Tijdens deze editie van De Maaltuin, van 22 juni tot en met 23 juli, krijgen bezoekers de kans om zich in die geschiedenis onder te dompelen. Onder het genot van culinaire smaken en een rondleiding worden de verhalen uit de Bijlmerbajes herbeleefd.

Tijdens De Maaltuin komen verhalen aan bod over klassieke ontsnappingspogingen, maar ook de poging van acht man om gezamenlijk een biljarttafel door het raam te gooien. Doordat er geen tralies waren in de Bijlmerbajes, konden ze op deze manier via het raam ontsnappen.

Als sociale gevangenis was het doel van de Bijlmerbajes om gevangenen te resocialiseren. Er waren geen tralies en het normale leven werd zoveel mogelijk nagebootst. Zo waren er bijvoorbeeld regelmatig optredens van, onder andere, Herman Brood. Tijdens het evenement duiken gasten in het leven dat de gevangenen destijds hadden en krijgen ze mee hoe zij de gevangenis beleefden. De route loopt deze editie door het hoofdgebouw, langs de check-in, courtyard en wasruimte. Hier bevinden zich onder andere gestripte ruimtes die voor de gelegenheid voorzien worden van passende aankleding zoals aan elkaar geknoopte lakens, tralies en celdeuren. Zo krijgen bezoekers de volledige ervaring.

De Maaltuin wil haar gasten altijd kennis laten maken met gerechten geïnspireerd op de plek waar de editie neerstrijkt. De gerechten zijn geïnspireerd op typisch gevangeniseten, maar worden in een modern en culinair jasje gestoken. Zoals stoofvlees van kalf, gemaakt met een kruiden mousseline en een rode bietensoep. Deze gerechten worden niet zomaar voorgeschoteld, gasten moeten natuurlijk wel een écht gevangenis diner ervaren. Om te voelen hoe het is om een bajesklant te zijn, mogen gasten hun soep zelf ophalen. Ook het stoofvlees wordt op een typische manier geserveerd: direct uit de grote pannen. Het is en blijft nu eenmaal de Bijlmerbajes.

Over De Maaltuin

De Maaltuin laat bezoekers kennismaken met bijzondere locaties. Door een diner, gerechten met een verhaal en live muziek ervaar en ontdek je het bijzondere verhaal van de locatie. Elke editie van De Maaltuin is uniek en blijft een verrassende beleving waar je steeds opnieuw naar toe kunt gaan. Naast de Bijlmerbajes editie zal de Maaltuin dit voorjaar ook op Paleis Soestdijk en Soesterberg neerstrijken.

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws