Deze kok won Het Glazen Kalf

Auteur: Redactie
Awards 19 september 2023
Deze kok won Het Glazen Kalf

Op dinsdag 19 september 2023, tijdens Gastvrij Rotterdam vond de prestigieuze wedstrijd Het Glazen Kalf plaats. Een kookwedstrijd die jaarlijks door VanDrie Group wordt georganiseerd. 

De deelnemers kregen de opdracht om met kalfsvlees in 1,5 uur een hoofdgerecht te maken voor vier personen. Het kalfsvlees mochten de deelnemers kiezen uit de mysterybox die vlak voor de wedstrijd openging. Van tevoren wisten de deelnemers niet welk kalfsvlees er klaar zou liggen. Het assortiment, bestaande uit delen die binnen de gestelde tijd bereid kunnen worden, bestond deze keer uit hartzwezerik, kalfsribeye, dunne lende, kalfslonghaas en kalfslever. De kandidaten moesten zelf de garnituren, onbereid, meenemen. Dat is een spannende keuze omdat ze niet weten bij welke kalfsvleesdelen het geserveerd moet gaan worden. Er moest goed nagedacht worden over de smaken, bereidingstijd en texturen. Fond en glace mochten wel bereid meegenomen worden, de duur van de wedstrijd was te kort om dat ter plekke te bereiden.

De moderator in de Wedstrijd Arena was Edwin Loos, chef-kok en eigenaar/uitgever van Culinaire Saisonnier. De juryvoorzitter was Huub Oudshoorn, chef-kok en voorheen voorlichter bij het Bedrijfschap Slagersbedrijf. Huub werd bijgestaan door Edgar Buhrs, Franklin Mijnhijmer en Rianne Klein, chef-koks en specialisten op het gebied van kalfsvlees en als gast-jury Kim Bagerman, eigenaresse van Xqlusiv. Als hekkensluiter nam Patricia van Krieken, marketingmanager SPK, zitting in de jury. Tijdens het jureren werden de gerechten beoordeeld op een aantal punten. De presentatie van het gerecht, cuisson van het kalfsvlees, de originaliteit, gebruikte kooktechnieken, compositie, temperatuur en de smaak.

Het niveau van de kandidaten was hoog, het leek er op dat ieder jaar de kwaliteit van de gerechten beter worden. De kandidaten waren Jordy van Straalen van Restaurant Jofel aan de Plas in Vlaardingen, Arthur Vos van Restaurant Ons Lagerhuys in Garderen, Yannick Roodhof van Restaurant Sukerieje in Zwolle en Dennis Willems van Restaurant Morille in Koudekerke. Na lang wikken en wegen heeft de jury besloten dat het gerecht van Jordy van Straalen net boven de andere gerechten uitstak, met name door de goede bereiding van het kalfsvlees en de oogstrelende presentatie. De prijzen bestonden uit het unieke beeld Glazen Kalf, een cheque voor kalfsvlees, een cheque voor een persoonlijke reportage in Culinaire Saisonnier. En alle deelnemers kregen een oorkonde en het boek Kalf.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws