Excellentie, originaliteit en vooruitgang gevierd op World Alcohol-Free Awards

Auteur: Mariëlle Timmermans
Awards 4 april 2023
Excellentie, originaliteit en vooruitgang gevierd op World Alcohol-Free Awards

Honderden alcoholvrije producten, van wijnen, sterke dranken en bieren tot mousserende thee, aperitieven en functionele dranken, werden eerder deze maand op de proef gesteld door panels van proevers. Juryleden uit de Verenigde Staten en Europa vlogen in om samen met hun collega’s uit het Verenigd Koninkrijk de allereerste internationale drankwedstrijd te beoordelen, die zich uitsluitend richtte op producten met een alcoholpercentage van 0,5% of minder.

De World Alcohol-Free Awards ontving 400 inzendingen uit 20 landen en werden beoordeeld door 28 vooraanstaande proevers uit Europa, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, allemaal gespecialiseerd in het non-alcoholische segment.

Mede-oprichter en directeur van de competitie, Chris Losh: “De betrokkenheid van de industrie over de hele wereld was ongelofelijk, met het enorme aantal en de verscheidenheid aan producten die werden ingezonden en onze verwachtingen voor dit eerste jaar van competitie ver overtroffen.”

Hoewel er aanzienlijke inzendingen werden verwacht voor gevestigde categorieën zoals bier en wijn, waren er ook bijzondere inzendingen (en gouden medailles) voor minder bekende producten zoals shrubs, bitters en mede. De juryleden werkten hard door om ervoor te zorgen dat elk product, met de juiste mixverhouding, naar waarde werd beoordeeld. Elke medaillewinnaar werd tot twaalf keer geproefd door het panel dat 50 gouden, 61 zilveren, 84 bronzen en 108 eervolle vermeldingen toekende.

Met deskundige juryleden, een gestructureerd inschrijvingssysteem, en gespecialiseerde zorg voor elk ingezonden product, zorgen de World Alcohol-Free Awards ervoor dat alle alcoholvrije dranken de beste kans krijgen om uit te blinken. Mariëlle Timmermans, de Nederlandse inbreng in het internationale jurycorps: “Ik was absoluut onder de indruk van de grote variëteit en kwaliteit van de ingezonden alcoholvrije dranken. In de twee dagen van jureren zijn er veel verschillende categorieën langs mijn juryafel gekomen met een opmerkelijk aantal positieve verrassingen in smaak en complexiteit. Deze competitie toont aan dat er beslist een lekkere alcoholvrije drank beschikbaar is voor iedereen. Ik kijk ernaar uit om ook de komende jaren deel uit te mogen maken van dit jurypanel en te zien hoe alcoholvrije dranken zich in positieve zin zullen gaan ontwikkelen.”

De medailles van de winnaars zullen vanaf mei op de flessen verschijnen. Alle winnaars van de gouden medailles worden getoond op de stand van de World Alcohol-Free Awards tijdens de London Wine Fair van 15 tot 17 mei.

Chrissie Parkinson, mede-oprichter van de competitie: “We willen dat de World Alcohol-Free Awards een erkend referentiepunt wordt voor alcoholvrije dranken over de hele wereld. Hiermee kunnen wij de excellentie, originaliteit en vooruitgang binnen deze drankcategorie vieren, waar we deze dranken ook zien.”

Dit artikel is geschreven door Mariëlle Timmermans. Zij is de oprichter van Amavine, de alcoholvrije specialist. 

 

Overig nieuws