Forse boete Chinees restaurant Fijnaart

1 april 2010
Forse boete Chinees restaurant Fijnaart

De rechtbank in Breda heeft een boete van 24.000 euro bekrachtigd die minister Piet Hein Donner aan Chinees restaurant De Chinese Lange Muur in Fijnaart heeft opgelegd. De rechtbank vond de boete terecht voor het te werk stellen van buitenlandse arbeidskrachten zonder vergunning. Ze ziet ook geen reden de boete te matigen, omdat er volgens de rechter voldoende geld omgaat in het Chinese restaurant. Bovendien is het bedrijf in de gelegenheid gesteld om de opgelegde boete in termijnen te betalen.

*Geen legitimatie of vergunning*
Zomer vorig jaar troffen inspecteurs van de Arbeidsinspectie vijf personen die zich bezighielden met het bereiden van maaltijden. Twee van hen konden zich ter plekke legitimeren met een origineel identiteitsbewijs. Twee anderen hadden wel een verblijfsvergunning, maar geen vergunning om in De Chinese Lange Muur te werken. De vijfde beschikte helemaal niet over identiteitspapieren. Minister Donner legde het Fijnaartse restaurant voor de drie arbeidskrachten zonder tewerkstellingsvergunning een boete op van 24.000 euro.

*Structurele werkzaamheden*
Het restaurant vocht de boete aan en beweerde voor de rechter dat de twee met verblijfsvergunning kostgangers zijn bij het restaurant aan de Molenstraat en dat zij hun eigen maaltijden bereiden en sporadisch bijspringen in de keuken. Volgens de rechter was er echter sprake van 'structurele werkzaamheden' nu zij zelf verklaren dat ze soms helpen als het druk is.


~Frank Lindner~

Overig nieuws