Goed maatje dit jaar

3 juni 2010
Goed maatje dit jaar

Er zal dit jaar tijdens de start van het haringseizoen op 8 juni genoeg haring van goede kwaliteit voorhanden zijn, zo meldt de Nederlandse haring-groothandel vanuit Egersund in Noorwegen, waar de haringvangst en de verwerking al in volle gang is. Ook de Nederlandse schepen zijn inmiddels uitgevaren.

*Goede jaarklasse*
Voor het eerst sinds jaren zien biologen het haringbestand toenemen. "Vooral de jaarklasse 2006 blijkt substantieel groter te zijn dan vooraf werd gedacht. En dat is nou juist de haring die we dit jaar gebruiken voor de verwerking van de Hollandse Nieuwe", aldus Luc Ouwehand namens de Nederlandse Groothandelsvereniging. De haringgroothandel verwacht dat dit zal leiden tot ruimere vangstmogelijkheden in de toekomst. Het quotum voor Noordzee haring ligt dit jaar op een vrij laag niveau van 161 miljoen kilo. Hiervan wordt 15 procent gebruikt voor nieuwe haring. De rest van de haring gaat naar de conservenindustrie of wordt in zijn geheel geëxporteerd.

*Duurzame vis*
Alle haring draagt nu ook het certificaat van de Marine Stewardship Council (MSC) voor een duurzame visserij. Jaarlijks produceert de haringgroothandel 200 miljoen maatjesharingen waarvan er 100 miljoen naar de Duitse markt gaan, 85 miljoen in Nederland blijven en 15 miljoen door de Belgen worden genuttigd.

~Nienke Duimelaar~

Overig nieuws