Helft van de Belgische horeca in gevaar

15 juni 2010
Helft van de Belgische horeca in gevaar

Als de Belgische regering niet snel ingrijpt, dreigt sluiting voor de helft van alle Belgische cafés en restaurants. De bedrijven zijn niet rendabel. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek van horecazaken in Nederland, Duitsland en België.

*Grote gevolgen*
Het onderzoek is verricht door professor Ghislain Houben van de Universiteit van Hasselt. Houben denkt dat als er geen ingrijpende maatregelen worden getroffen om de horecasector te ondersteunen, de helft van de zaken zal sluiten. Sluiting van de horecazaken heeft gevolgen voor ruim 26.000 gezinnen. Bovendien zullen de overblijvende horecabedrijven hun prijzen met 50 tot 70 procent moeten verhogen. De kostprijs voor horecapersoneel in België bedraagt 43,3 procent van de omzet. Vergelijkbare bedrijven in Nederland betalen 33,3 procent en in Duitsland 35,4 procent.

*Groot aanbod*
België telt per 184 inwoners één horecazaak, dat is veel in vergelijking met Duitsland (343) en Nederland (390). Belgische horecazaken zouden geholpen zijn wanneer regels uit Nederland en Duitsland worden overgenomen. Zo zijn er in Duitsland mogelijkheden voor belastingvrije bijverdiensten voor werknemers. Nederlandse bedrijven betalen slechts 6 procent btw op niet-alcoholische dranken. In België is dat 21 procent.

~Nienke Duimelaar~

Overig nieuws