Herman Cooijmans, chef Restaurant Eden, reageert op eerste ster: "Bizar en fantastisch"

Auteur: David Bakker
Michelin 13 januari 2020
Herman Cooijmans, chef Restaurant Eden, reageert op eerste ster: "Bizar en fantastisch"

Eigenaren Herman Cooijmans en Robin Groos pakten vanochtend in het DeLaMar Theater de eerste Michelinster met hun Restaurant Eden uit Valkenswaard. Een even memorabel als ongelofelijk moment. "Toen 'Valkenswaard' in beeld kwam was mijn eerste gedachte: 'welk restaurant is er nog meer in Valkenswaard dat kans maakt op een ster?", vertelt chef Cooijmans.

De erkenning door Michelin vleit de nog jonge chef (30). "Het is natuurlijk fantastisch dat je deze erkenning krijgt van Michelin. We zijn het restaurant begonnen met de droom om het op onze manier te doen. Ik ben, denk ik, een chef die buiten de boekjes durft te koken. Wasabi in een dessert verwerken, dat soort dingen. Dat Michelin daar erkenning voor geeft, geeft ons de bevestiging dat we op de goede weg zijn met onze eigen stijl."

De ster aan de gevel zorgt niet voor een vreemde koerswijziging in Valkenswaard. "Nee, juist omdat we met onze eigen manier van werken en koken zijn onderscheiden. Dat is het mooie compliment. We gaan juist door met de weg die we zijn ingeslagen."

Op zaterdag 19 januari 2019 opende Eden voor het eerst de deuren voor haar gasten. Aanstaande zondag viert het restaurants het éénjarig bestaan. "Daarom hadden we het nu nog echt niet verwacht. We hebben wel de ambitie altijd uitgesproken, maar dat het binnen een jaar al komt, is bizar." 

Restaurant Eden staat voor gastvrijheid, gastronomie en beleving. Eigenaren Robin Groos en Herman Cooijmans willen prikkelen met uitgesproken smaken en presentatie van de gerechten. Het concept is toegankelijk, maar met hoge kwaliteitseisen. De naam komt van Garden of Eden of het Hof van Eden. Dat laatste staat voor weelderigheid en luxueus leven, oftewel het paradijs.

Over de eigenaren

Robin Groos en Herman Cooijmans hebben een lang arbeidsverleden samen in de horeca in Heeze. Als ze allebei hun oog laten vallen op het pand aan de Eindhovenseweg in Valkenswaard, is een samenwerking snel geboren. Herman Cooijmans staat in de keuken en heeft ervaring opgedaan in diverse sterrenzaken. In 2017 kookt hij als chef van Restaurant Juliana in Valkenburg een Bib Gourmand, de onderscheiding van Michelin die staat voor een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Robin Groos stuurt de zwarte brigade aan. Hij specialiseert zich na zijn horecaopleiding in wijn en is inmiddels aspirant-vinoloog. Zijn laatste werkgever is restaurant Sabero in Roermond**.

Overig nieuws