Horeca begint paasdagen optimistisch

2 april 2010
Horeca begint paasdagen optimistisch

Het merendeel van de toeristische ondernemers in Oost-Nederland heeft goede verwachtingen voor Pasen. Ruim 90 procent van de dagattracties en 63 procent van de hotels, bungalowparken en campings verwacht het komende weekeinde evenveel of méér gasten te zullen ontvangen als met Pasen vorig jaar. Dat blijkt uit de Monitor Toeristische Bedrijven, een onderzoek van het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme (GOBT) onder verblijfsaccommodaties en dagattracties in Gelderland en Overijssel.

*Veel reserveringen*
Een ruime meerderheid van de ondervraagde musea en attracties (92 procent) en hotels (77 procent) rekent komend weekeinde op evenveel of zelfs méér gasten dan met Pasen 2009. Bij de bungalowparken en campings is het optimisme iets minder groot, met respectievelijk 54 en 58 procent. Als redenen voor het optimisme noemen ondernemers hun extra promotie en het aantal reserveringen op dit moment.

*Weersverwachting*
Het paasweer - met name de verwachtingen - is traditioneel ook een belangrijke factor in de uiteindelijke bezoekcijfers van de dagattracties. In de verblijfssector denken drie op de tien hotels, bungalowparken en campings dat Pasen niet zo goed zal zijn als vorig jaar, onder andere vanwege de economische crisis en het feit dat Pasen dit jaar vroeger in het seizoen valt dan in 2009. Overigens blijkt uit het onderzoek ook dat meer dan 70 procent van de verblijfsaccommodaties in de rest van het voorjaar evenveel of meer gasten denkt te ontvangen in vergelijking met het voorjaar van 2009.

*Onderzoek*
De Monitor Toeristische Bedrijven wordt drie keer per jaar uitgevoerd door het GOBT. Doel is inzicht te krijgen in de ontwikkeling van het toeristisch jaar en de verwachtingen van het toeristische bedrijfsleven in Gelderland en Overijssel. Voor het onderzoek zijn tussen 18 en 25 maart in beide provincies 133 bedrijven geënquêteerd.


~Nienke Duimelaar~

Overig nieuws