In de huidige economische crisis ontkomt geen enkele commerciële sector aan het schrappen van banen. De horeca verliest van alle sectoren na de industrie relatief de meeste banen: 8 procent over de jaren 2009 en 2010, in totaal 28.000 voltijds- en deeltijd arbeidsplaatsen. Volgend jaar verdwijnt 2,5 procent van het aantal banen in de horeca en in 2010 nog eens 5,5 procent. Dit verlies komt vooral tot stand door het niet opvullen van vacatures en via natuurlijk verloop, zo schrijft het ING Economisch Bureau in het rapport Banenontwikkeling Horeca. Het zwaartepunt van het banenverlies vindt naar verwachting in 2010 plaats. Desondanks blijven er voor een aantal functies tekorten aan professionele vakkrachten bestaan.
Het personeelsbestand van horecabedrijven kan worden gekenschetst als jong en flexibel en de dynamiek is groot. Binnen een jaar stroomt gemiddeld een kwart van de werknemers uit of door. Ander kenmerk is dat veel mensen actief zijn in de horeca zonder startkwalificatie. Daar staat tegenover dat tweederde van de horeca gediplomeerden
buiten de sector werkt. Er bestaat dus een kwalitatieve mismatch tussen arbeidsvraag en -aanbod in de horeca. Vooral aan gediplomeerde koks en gastheren en Âvrouwen blijft een tekort bestaan, ook in deze economisch zware tijden.
De gevolgen van de economische recessie op arbeidsmarkt zijn niet gering. Nu al kunnen we bijna dagelijks in de krant lezen van bedrijven die noodgedwongen mensen moeten ontslaan of failliet gaan. Desalniettemin ligt het zwaartepunt van de crisis op de arbeidsmarkt pas volgend jaar, wanneer er ruim 225.000 banen verloren gaan in de commerciële sectoren.
Het totale banenverlies in 2009 en 2010 komt uit op 400.000. De niet-commerciële sectoren (overheid en zorg) laten voor beide jaren nog een toename van het aantal banen
zien.
~Lunchroom; Hospitality Management; De RestaurantKrant, Frank Lindner~
Werkgelegenheid horeca krimpt met 28.000 banen
21 juli 2009