De dag dat ik deze column schrijf, is ook de dag dat de uitvaart van Jonnie Boer plaatsvindt. Op 23 april stond de Nederlandse horecawereld even stil toen het nieuws uit Bonaire kwam: "Jonnie Boer is overleden", vertelde een vriend van mij aan de telefoon. En langzaam kwam het nieuws de wereld in.
De afgelopen weken hebben veel mensen hun eer betuigd aan Jonnie. De chefs die hij heeft opgeleid in De Librije - velen van hen hebben nu ook een goedlopende eigen zaak - deelden met de wereld hoeveel impact Jonnie op hun gehad heeft. De basis voor alles wat ze nu doen hebben ze in De Librije geleerd, bij hun leermeester: Jonnie Boer.
De vele verhalen over Jonnie, wat hij betekend heeft als leermeester, de impact die hij maakte bij de Cas Spijkers Academie en hoe hij zich inzette om jonge mensen het vak in te krijgen én te houden, laten zien hoeveel impact een leermeester kan maken op zijn leerlingen. En dat raakt.
Jonnie is zeker niet de enige leermeester, maar misschien wel de meest bekende. Andere chefs, gastheren en gastvrouwen, zetten zich dagelijks in om de jeugd de best mogelijke start mee te geven.
Voor de toekomst van onze mooie horecasector is het van groot belang om leerlingen op de juiste manier te begeleiden en te enthousiasmeren. De laatste jaren heb ik veel jonge mensen mogen begeleiden bij hun eerste stappen in het vak. Ik moet toegeven: het was niet altijd even makkelijk. Onlangs heb ik besloten om toch de cursus voor SVH Leermeester te volgen aan het Horeca Vakcollege in Oostzaan.
En wat een goede beslissing is dat geweest. Ik heb hier zoveel nieuwe inzichten opgedaan die ik voor deze cursus niet zo scherp had. De modellen van Kolb, De Ruyter en de vele andere draaien me nog weleens voor mijn ogen, maar het geeft stof tot nadenken. Leermeester zijn beslaat zoveel meer vlakken dan alleen maar iemand leren hoe hij of zij zijn stage voltooit. De leerlingen komen op relatief jonge leeftijd bij het leerbedrijf binnen en zitten midden in hun eigen persoonlijke ontwikkeling. Ik ben redelijk ongeduldig en vaak duren dingen mij te lang. Maar het belang van de tijd nemen, handelingen goed voordoen, de juiste vragen stellen – dat zijn zaken waar ik wel met mijn neus op gedrukt ben tijdens de cursus.
Op het moment van schrijven zit ik vlak voor het examen. Ik moet dus nog wel even aan de bak, maar de opgedane kennis neem ik nu al mee in mijn werkzaamheden en in mijn dagelijks leven.
Leermeesters (en natuurlijk de leerlingen) zijn van zo’n groot belang voor het behoud van onze sector. Maar in mijn klasje zitten we maar met zeven mensen. Mijn gevoel zegt dat dat er eigenlijk wel meer zouden moeten zijn. Om erkend leerbedrijf te zijn, moet je minimaal één SVH-leermeester in de zaak hebben, maar eigenlijk zou toch iedereen die een vorm van leiding geeft leermeester moeten zijn? Of je nou wel of geen leerlingen begeleidt – je leidt wel nieuwe collega’s op. Die moet je ook begeleiden en helpen hun weg te vinden.
De afgelopen weken hebben duidelijk laten zien wat voor grote impact een goede leermeester kan hebben op zijn leerlingen. De leerlingen zijn de toekomst. Mijn oproep is dan ook: volg de cursus SVH Leermeester. Ongeacht of je leerlingen begeleidt of niet, er gaat een wereld voor je open!
Ik wil alle familieleden van Jonnie en allen die hem liefhadden veel sterkte wensen met het verwerken van dit verlies.
Charlotte Mauritz is marketing en branding expert in de wereld van food & drinks en eigenaar van Annoncé Management BV. Daarnaast is Charlotte host van de podcast De Wereld van de Gastronomie.
Fotocredits: Linda Hemmes
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.