Kopke viert 12,5 jaar koning Willem-Alexander met eerbetoon

Auteur: Redactie
Events Food&Beverage 22 april 2025
Kopke viert 12,5 jaar koning Willem-Alexander met eerbetoon Foto rechts: Kopke Reserve Tawny Koperen Jubileum, Kopke Royal Port Extra (voor kroning Beatrix) en Kopke Coronation King’s Blend (voor kroning Willem-Alexander)

Koningsdag 2025 krijgt een extra feestelijk tintje; het is dit jaar het koperen jubileum van koning Willem-Alexander. Op 30 oktober is het precies 12,5 jaar geleden dat koning Willem-Alexander werd gekroond. Kopke, ‘s werelds oudste Port wijnhuis, viert dit moment met een speciale uitgave van zijn populaire Reserve Tawny Port.

Kopke heeft een lange historische band met Nederland en het is Kopke’s grootste markt, goed voor 28 procent van de verkoop in 2024. Kopke blijft zich daarom verbinden met de Nederlandse consument en de belangrijke momenten van het land vieren.

Het is niet voor het eerst dat Kopke een limited edition uitbrengt ter ere van het Nederlandse koningshuis, zo verscheen er ook een ‘Coronation Port’ in 2013 ter ere van de troonwisseling en ontving prinses Beatrix al eens een speciale uitgave van Kopke als cadeau toen zij koningin werd.   

Port met een Gouden Randje      

De limited edition Kopke Reserve Tawny Port is een bijzondere Port, die minimaal 7 jaar op hout heeft gerijpt, en een complexe, verfijnde blend van wijnen van verschillende oogsten. Het resultaat is een rijke, elegante Port met een gouden rand, subtiele tonen van vanille en een fijne elegante afdronk. Tijdens het productieproces van deze Kopke Reserve Tawny Port is er veel aandacht voor detail. Zo worden de druiven voor deze Port met de hand geplukt, op het juiste moment van rijpheid. Vervolgens ontsteelt, geplet en omgezet in wijn door middel van zorgvuldige maceratie om kleur, tannines en aroma’s te onttrekken. Het proces wordt versterkt door constante beluchting tijdens de fermentatie. Dit gebeurt in roestvrijstalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur (tussen 28-30°C), totdat het gewenste niveau van zoetheid is bereikt. Als laatste stap wordt druivenbrandewijn toegevoegd om de versterkte wijn te creëren.

De limited edition Port past perfect bij een selectie van Nederlandse kazen, gedroogd fruit, noten zoals amandelen, en zelfs zoete lekkernijen zoals banaan-blauwe bessenmuffins of een tartelette van peer en honing.

Overig nieuws