Michelin-uitreiking: geen sterrenregen, maar een matig buitje

Auteur: Charlotte Mauritz
Columns Charlotte Mauritz 22 oktober 2024
Michelin-uitreiking: geen sterrenregen, maar een matig buitje

Op maandag 7 oktober was het dan eindelijk zover: na anderhalf jaar stilte was er weer een Michelinuitreiking. Dit jaar was de uitreiking weer terug in Maastricht, waar deze vroeger altijd plaatsvond. Er gingen weer veel geruchten de ronde: wie zouden er een ster krijgen? Zouden er nog tweesterrenrestaurants bijkomen? En natuurlijk de vraag: blijft De Librije het enige driesterrenrestaurant van Nederland? De verwachtingen waren hooggespannen, want Michelin had anderhalf jaar de tijd gehad om te inspecteren.

Veel chefs waren afgereisd naar Maastricht om de uitreiking bij te wonen. Ik keek via de livestream mee en je zag de vele gespannen gezichten voorbijkomen. Het begon al goed met de award voor Sommelier van het Jaar, die naar Lendl Mijnhijmer ging. Hij mocht zijn compagnon Dorus Floris ook naar voren roepen, want ze kregen samen hun eerste ster! Nog geen jaar na opening pakken deze mannen al een Michelinster. Toevallig had ik de dag voor de uitreiking nog bij Showw geluncht. Echt een topzaak! De uitreiking leek dus goed te beginnen.

Maar toen kwam het bericht dat er dit jaar slechts tien nieuwe éénsterrestaurants bijkwamen. Voor een inspectieperiode van anderhalf jaar is dat toch wel erg weinig. Ik had zelf een aardig lijstje van zaken die in aanmerking kwamen voor een ster, maar deze hebben hem toch niet gekregen. Vervolgens werden de Groene Sterren uitgereikt, die Michelin sinds een paar jaar geeft aan restaurants die zich zichtbaar inzetten voor duurzaamheid, een thema waar steeds meer gasten expliciet voor kiezen. Helaas werd deze categorie voor mijn gevoel een beetje afgeraffeld. Echt jammer, want ook deze restaurants verdienen een uitgebreid podium.

Daarna kwamen de twee sterren aan bod. Slechts één restaurant kreeg dit jaar twee sterren: Restaurant Inter Scaldes, waar Jeroen Achtien sinds dit jaar de scepter zwaait. En dan de drie sterren… GEEN nieuwe driesterrenrestaurants in Nederland naast De Librije.

De verwachte sterrenregen bleek uiteindelijk slechts een matig buitje. Tien nieuwe éénsterrestaurants, acht Groene Sterren en slechts één nieuw tweesterrenrestaurant; dat was de oogst. Na de uitreiking wordt ook altijd bekendgemaakt welke restaurants hun sterren hebben verloren. Sinds vorig jaar hanteert Michelin de regel dat wanneer de chef vertrekt, de ster ook vertrekt. Er zijn de afgelopen tijd veel chefwisselingen geweest, waardoor er flink wat sterren zijn vervallen. Er waren ook enkele onverwachte verliezen, zoals bij Restaurant De Rozario van Jermain de Rozario, dat zijn ster kwijtraakte. Een onverwachte afname, maar Jermain stelde zich strijdbaar op via een bericht op social media, en dat is mooi om te zien.

Hoe kan dit nu? De meningen zijn verdeeld. Wat we wel weten, is dat er een nieuwe hoofdinspecteur is. Werner Loens heeft na 37 jaar afscheid genomen van Michelin en de nieuwe inspecteur is wat voorzichtiger, zo wordt gezegd. We hadden dit eigenlijk wel kunnen zien aankomen, want ook in België was de oogst aan sterren erg mager.

Maar blijft Michelin de erkenning die chefs echt willen? Voor veel chefs natuurlijk wel. Toch winnen ook andere awards, zoals de Green Guide met de radijzen, steeds meer aan populariteit in Nederland. Deze week hebben veel chefs een brief ontvangen met het aantal radijzen dat ze hebben gekregen en dit wordt veelvuldig gedeeld op social media. Ik ben benieuwd hoe de gidsen zich het komende jaar gaan ontwikkelen en of we volgend jaar wél een sterrenregen krijgen en niet slechts een buitje.

Charlotte Mauritz is marketing en branding expert in de wereld van food & drinks en eigenaar van Annoncé Management BV. Daarnaast is Charlotte host van de podcast De Wereld van de Gastronomie.

Fotocredits: Linda Hemmes

Blijf op de hoogte!

 

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws