Restaurant De Dikke van Dale behaalt als 800e bedrijf in Nederland het Green Key certificaat

Auteur: Redactie
Awards 15 april 2025
Restaurant De Dikke van Dale behaalt als 800e bedrijf in Nederland het Green Key certificaat

Op 14 april 2025 ontving restaurant De Dikke van Dale uit Leeuwarden het Green Key-certificaat uit handen van wethouder Abel Reitsma van de gemeente Leeuwarden en Erik van Dijk, National Operator van Green Key Nederland.

Beiden waren speciaal voor deze gelegenheid aanwezig in Friesland, omdat het om een bijzondere mijlpaal ging: het 800e Green Key-certificaat dat in Nederland is uitgereikt. Een mooie mijlpaal voor de gastvrijheid- en recreatiesector, die onderstreept hoe sterk duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in deze branche leeft.

Restaurant De Dikke van Dale, de trotse ontvanger van het 800e Green Key certificaat, nam deel aan het Friese Green Key Begeleidingstraject. Dit traject wordt sinds 2020 aangeboden door Toerisme Alliantie Friesland, in samenwerking met de Provincie Fryslân en Vereniging Circulair Friesland, als onderdeel van het Actieplan Circulaire Gastvrijheidssector wat eind 2023 is opgevolgd door het Interreg project 3ST. In 2021 ging het eerste begeleidingstraject van start. Dankzij deze aanpak steeg het aantal Green Key gecertificeerde bedrijven in Friesland met maar liefst 30 procent – van 45 naar 59 – en werden ook andere ondernemers gestimuleerd om actief met duurzaamheid aan de slag te gaan.

Bowien Dijkstra, leidinggevende bediening en administratief medewerker, die nauw betrokken was bij het Green Key certificeringsproces bij restaurant De Dikke van Dale, kijkt zeer positief terug op de ervaring:
"Door Green Key heb ik het bedrijf nog beter leren kennen, doordat je alle lagen van het bedrijf doorgaat. Van bediening, keuken tot aan algemene diensten. Het bouwt een betere band met collega’s omdat het certificeringsproces iets is wat we met het hele team hebben gedaan. We hebben ook stappen gezet op het gebied van duurzaamheid, zoals het aanbieden van biologische rode wijn waarvan de fles recyclebaar is. Daarnaast laten we koffiedik ophalen, waar oesterzwammen op gekweekt worden. Het idee is om deze oesterzwammen af te nemen en, zodra we de nieuwe menukaart invoeren, een gerecht met oesterzwammen op de kaart te zetten. Tijdens het proces ontdekten we dat we op veel andere normen al goed scoorden, zoals het vlees met het Beter Leven Keurmerk en de vis die we serveren, die afkomstig is van verantwoorde visserij en niet overbevist is.”

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws