Tijdens de spannende finale op 12 mei in De L’Europe Amsterdam is Saskia Smeenk van Restaurant Daalder* (Amsterdam) uitgeroepen tot winnaar van de allereerste Prix Joseph Perrier – Champagne Sommelier 2025. Met haar indrukwekkende kennis, presentatie en technische vaardigheden wist zij de jury te overtuigen. Saskia mag zich vanaf vandaag officieel Champagne Sommelier van het jaar 2025 noemen.
De tweede en derde plek gingen respectievelijk naar Jeffrey van der Beek van Restaurant Merlet* (Schoorl) en Jisca Wiersema van Restaurant De Kromme Dissel* (Heelsum), die eveneens uitblonken in creativiteit, expertise en natuurlijk hun liefde voor champagne.
Een eerbetoon aan champagne en vakmanschap
De Prix Joseph Perrier is een initiatief van Brouzje in samenwerking met champagnehuis Joseph Perrier. De wedstrijd is opgezet om het vakmanschap van sommeliers in de schijnwerpers te zetten en hen te inspireren om hun kennis over champagne verder te ontdekken én uit te dragen in hun werk. Het thema van deze eerste editie was ‘Effervescence – de magie van belletjes en bruis’.
"Het is inspirerend om te zien hoeveel passie en kennis er in Nederland leeft voor champagne. Deze competitie is niet alleen een ode aan het vakmanschap, maar viert ook de rijkdom van ons erfgoed. Juist in dit jubileumjaar – waarin Joseph Perrier 200 jaar bestaat – voelt het bijzonder om deze nieuwe traditie te starten met zulke getalenteerde sommeliers", aldus Paul Edgar Bredar, exportmanager Joseph Perrier.
De finalisten werden beoordeeld op drie onderdelen: de presentatie, kennis van het thema en de sommeliersvaardigheid met champagne. De jury bestond uit voorzitter Frank Jacobs (wijnjournalist), Anja Vondenhoff (Champagne Ambassadeur, Weinakademiker) en Heleen Boom (sommelier - eigenaar Restaurant Bouwkunde en voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommeliers).
Een bruisende hoofdprijs
De winnaar ontvangt niet alleen de titel Champagne Sommelier van het Jaar 2025, maar ook de officiële wisseltrofee, de oorkonde, de topcuvée Joséphine van Joseph Perrier, een overnachting in de Champagne, een uitgebreide keldertour met proeverij bij Joseph Perrier en luxe diner voor twee personen.
Over Brouzje
Brouzje is al meer dan 10 jaar toonaangevend als het gaat om het importeren van kwalitatief hoogwaardige champagnes die ook veel worden geschonken in de Nederlandse gastronomie. De producenten zijn met persoonlijke aandacht geselecteerd door Hinke de Jong, in 2016 uitgeroepen tot Champagne Ambassadeur door Comité Champagne. In 2024 werd Joseph Perrier, dat dit jaar zijn 200-jarig jubileum viert, aan het assortiment toegevoegd.
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.