"We besparen tot 1.000 euro per maand"

Auteur: Redactie
Branded Content Investeren in... 12 september 2025
"We besparen tot 1.000 euro per maand" Sven Otten, eigenaar Restaurant Latinos en Edwin Smeets

De energierekening is voor veel horecaondernemers een zware last. Netcongestie en hoge kosten zorgen ervoor dat nieuwbouwprojecten vertraging oplopen of zelfs stilvallen. Voor Edwin Smeets, oprichter van Grootkeuken Gilde, was het reden om in actie te komen. Het bedrijf ontwikkelde een energiebesparende restaurantkeuken. Een professionele keuken met een innovatief energiesysteem (Energie Optimalisatie Systeem - E.O.S. Pro™) dat de piekbelasting drastisch verlaagt.

Slim piekverbruik verlagen

En hier komt de belofte: zonder dat de chef daar ook maar iets van merkt. “In een restaurant is de keuken de grootste stroomverbruiker, combi­steamers, ovens, friteuses en vaatwassers staan vaak tegelijk aan.
Op die momenten is de benodigde aansluitwaarde zó hoog, dat netbeheerders soms geen extra capaciteit willen of kunnen leveren. Dat remt nieuwbouw en renovaties.”

Het E.O.S. Pro™ pakt dit probleem aan door verwarmingselementen kortstondig en slim te schakelen. Voor de chef verandert er niets: ovens blijven op temperatuur en het kookproces loopt gewoon door. Voor de ondernemer en netbeheerder betekent dit echter een forse winst: 30 tot 50 procent minder aansluitwaarde en 5 tot 25 procent lagere energiekosten.


In de nieuw geplaatste groepenkast worden E.O.S. Pro stuurmodules per apparaat ingebracht. 

In het buitenland werd dit systeem voor andere doeleinden reeds ingezet. Praktijkvoorbeelden van een aansluitwaarde van 700 KW naar 350 kW zijn geen uitzondering. "In Nederland was het even puzzelen met name omdat onze leveranciers niet wisten wat we nu precies wilde gaan bouwen. Maar samen met het hoofd van onze technische dienst; Willie Wortel en technische ruggengraat van ons bedrijf hebben we mijn idee omgezet naar praktijk. Welke stuurkabels nodig zijn, waar wat moet worden ingebouwd en hoe er in de meterkast geschakeld wordt gaat mij boven de pet", zegt Smeets. Hij heeft dat samen met mij en onze leveranciers geëngineerd en werkelijkheid kunnen maken.

Over een periode van een aantal dagen is te zien wat E.O.S. Pro kan optimaliseren (licht blauw), welke piekbelasting is teruggebracht (rood). Grijs is het achtergrond verbruik (het deel dat niet te optimaliseren is, denk aan verlichting et cetera. Bij elk rode deel waren, in een niet geoptimaliseerde situatie, de groepen uitgevallen.

Eerste praktijkcase: Restaurant Latinos Valkenburg

De eerste keuken met E.O.S. Pro™ draait inmiddels bijna een jaar bij Restaurant Latinos in Valkenburg.
Eigenaar Sven Otten (33) stond voor een groot probleem: zijn nieuwe keuken moest volledig elektrisch worden, maar de stroomaansluiting bleek te licht. “We zaten echt met de handen in het haar”, vertelt hij. “Een zwaardere aansluiting zou maanden duren. Gelukkig kregen we die uiteindelijk wel. Echter hadden nog steeds te weinig vermogen. De oplossing kwam via Edwin van Grootkeuken Gilde®."


Een sectie van de gebouwde keuken met E.O.S.Pro 

Otten: “Het systeem regelt alles automatisch via een tablet. Je ziet precies hoe het piekverbruik wordt verdeeld. Voor ons werkt het fantastisch: de keuken draait stabiel, we hebben geen storingen gehad en ik verwacht dat we tussen de 500 en 1.000 euro per maand besparen.”

Zijn team van vier koks en twee afwassers werkt inmiddels volledig elektrisch: “Tijdens drukke dagen, zoals de kerstmarkt met 350 couverts, merk je pas echt het verschil. Dan staat letterlijk alles aan: binnen de verwarming, buiten de elektrische heaters, de volledige keuken. Normaal zou je aansluiting dat niet aankunnen, maar nu draaien we probleemloos door. Dat zijn de momenten dat je optimaal profiteert van het systeem.”

Breed inzetbaar

In de showroom van Grootkeuken Gilde® kunnen ondernemers en partners het systeem live ervaren. Apparaten draaien er tegelijk op half vermogen, zonder verschil in kookresultaat. Het principe is toepasbaar op elke sector met veel verwarmingsapparatuur: van horeca en zorginstellingen tot hotels, wellness en franchiseformules.

Een eenvoudig voorbeeld: vijf friteuses hoeven niet allemaal tegelijk op te starten. Door ze slim gefaseerd te activeren, loopt de besparing direct op. In veel gevallen is de investering binnen één tot twee jaar terugverdiend.


Het stroom en optimalisatieverloop ingezoomd op een korte periode (aantal uur). Hier zie dat op de piekmomenten tussen 19.00 uur en 21.00 uur het net de belasting normaliter niet aan zou kunnen. In dit tijdsbestek waren in een situatie zonder E.O.S. Pro 8 keer de zekeringen doorgeslagen. 

Maatschappelijk relevant

Het niet alleen om kostenvoordeel: “Als wij met dit systeem kunnen voorkomen dat zorginstellingen of horecazaken stagneren door netcongestie, leveren we een belangrijke bijdrage. Bovendien betekent elke kilowatt die we besparen minder belasting voor het milieu. Slimmer en duurzamer omgaan met energie is geen keuze meer, maar een noodzaak.”

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws