De ontknoping van de wedstrijd om de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) nadert zijn hoogtepunt. Op 4 november 2024 wordt bekend wie van de tien finalisten zich de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland mag noemen. De bekendmaking vindt plaats tijdens de feestelijke lancering van restaurantgids Lekker500, editie 2025.
Op 23 september 2024 namen de tien finalisten het voor het laatst tegen elkaar op tijdens de praktijkronde. Met uitdagende praktijkproeven als een tafelbereiding, een verkoopgesprek en het maken van een cocktail, streden de deelnemers om de titel van beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland.
Een deel van de opdrachten wisselt jaarlijks. Dit jaar moesten de tien finalisten aan tafel onder het oog van de jury een fruitsalade snijden, garneren en dresseren met een quenelle roomijs. Daarnaast moesten zij in een verkoopgesprek adviezen geven over het organiseren van een Argentijns-Nederlands huwelijksfeest.
Oud-winnaars in de jury
De finalisten werden tijdens deze praktijkopdrachten beoordeeld door een jury bestaande uit SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef Nadine Mögling, Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper, Lex Gasseling (Just Hospitality) en juryvoorzitter Edwin Raben (Edwines School). Daarnaast jureerden voormalig winnaars NHGP Tim Wellenberg (2019), Annemarie Nijhoff (2020), Max Oude Veldhuis (2021), Teide Schepers (2022) en Marèl Disselhorst (2023) mee.
Cocktail met eigen ingrediënt
Een andere proef was het maken van een cocktail met Hennessy Cognac, waarbij de finalisten - naast een ruime keuze uit de bar - ook een eigen ingrediënt mochten toevoegen. De cocktails werden namens Moët Hennessy Nederland beoordeeld door General Manager Jean-Baptiste Billiet, Annique de Bruijn, Jasmijn Meijer en juryvoorzitter Edwin Raben.
De tien finalisten in willekeurige volgorde:
Naam Restaurant Plaats
1. Daan van Herwaarden Alma Oisterwijk
2. Dennis Vinck Château Neercanne Maastricht
3. Esmée de Haas Nassau Groningen
4. Jasper Jongejans Ciel Bleu Amsterdam
5. Roy Teesselink De Swarte Ruijter Holten
6. Wietse van Eijsden Suzie's & Van Aken Oegstgeest
7. Youri van Dijk Apicius Bakkum
8. Nina Veldhuis Vive la Vie Groningen
9. Pieter-Jan Kruithof De Groene Lantaarn Staphorst
10. Rachelle Krijgsman Karels Braamt
Jury- en profielgesprek
Naast de praktijkproeven hadden de finalisten een profielgesprek in de vorm van een interview met Lekker500-journalist Mieke van Laarhoven over hun deelname aan de wedstrijd en hun toekomstplannen. Het resultaat daarvan is te zien in Lekker500, editie 2025. Tijdens een jurygesprek werden de finalisten over allerhande werksituaties aan de tand gevoeld door een aantal voorzitters van de Stichting Samenwerking Gastronomische 4 (Marko Karelse namens JRE-Jeunes Restaurateurs, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens Fine Eastern Restaurants), alsmede journalist van De Telegraaf en gedelegeerd jurylid Pieter Klein Beernink en Patrick van Zuiden (voorzitter van de commissie NHGP en eigenaar Restaurant, Hotel & Spa Savarin).
Parcours van tien maanden
Het parcours van de wedstrijd begon in januari 2024 toen de inschrijving werd opengesteld. Het eerste wedstrijdonderdeel was een theorieproef en wijn-spijsproef. De tien overgebleven finalisten kregen in de zomermaanden bezoek van de jury in het restaurant waar ze werken. Zij werden tijdens een maaltijd beoordeeld in hun rol van gastvrouw of gastheer. Tijdens de praktijkronde op 23 september 2024 kwamen ze voor de laatste keer in actie. Wedstrijdarena was traditiegetrouw ROC Mondriaan International Hotel and Management School in Den Haag.
De bekendmaking van de winnaar en het uitreiken van de Hennessy Gastvrijheidsprijs 2024 vindt dit jaar plaats bij locatiepartner Culinair Landgoed Parc Broekhuizen in Leersum. De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet in Cognac, Frankrijk. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles zeer exclusieve Hennessy Paradis ter waarde van 1.250 euro en een geldprijs van maar liefst 2.500 euro.
SVH stelt een prijs beschikbaar voor de finalist met beste theoriescore. De finalist die de beste Hennessy Cognac-cocktail maakt, krijgt een WSET Spirits-cursus aangeboden door Edwines School.
Beeldmateriaal: The Click Company
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.