Op 11 maart 2024 vinden de IJsVak-Wedstrijden van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders plaats tijdens De Dag van het Ambacht op Next Level in Evenementenhal Gorinchem. “Het stimuleren van het vakmanschap staat centraal tijdens de onderlinge competitie om de kwaliteit van het ambacht van de ijsbereiders én het ambachtelijk schepijs te verhogen”, aldus Edwin van Es, voorzitter van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders. Naast De Gouden IJsspatel en De Gouden IJscreatie wedstrijden kondigt de organisatie tijdens een gala-avond op diezelfde dag de genomineerden aan voor De IJssalon van het Jaar.
Hoge kwaliteit in ambacht
De Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders (de VAIJ) is een platform voor de ambachtelijke ijsbereider. Met een breed aanbod aan opleidingen opent de organisatie de deuren voor degene die zich oriënteren in het vak tot de doorgewinterde professionals. Naast het opleiding- en cursusaanbod, zet de VAIJ zich in om het vak te blijven stimuleren middels de vakwedstrijden De Gouden IJsspatel, De Gouden IJscreatie en De IJssalon van het Jaar. Van Es: “Met deze wedstrijden tonen ijsbereiders hun vakmanschap en kunnen ze zich aan elkaar meten, maar creëren ze ook aandacht voor ambachtelijk bereid ijs bij de consument”.
De Gouden IJsspatel
Voor deze titel wordt live gestreden tijdens De Dag van het Ambacht waar er tijdens de aankomende editie met de smaak peren demi-ijs gewerkt gaat worden. Wat deze smaak bijzonder maakt is de consistentie van het ijs waarbij de helft van de sorbetijsmix wordt vervangen door roomijsmix. De uitdaging ligt bij het vinden van de balans tussen de roomsmaak en de fruitige smaak van de peren.
In de voorbereidingen van deze wedstijd worden er voorrondes gehouden om zo tot de tien finalisten te komen die op 11 maart 2024 hun versie van het peren demi-ijs te draaien op het wedstrijdpodium.
De Gouden IJscreatie
Ook de Gouden IJscreatie vindt live tijdens De Dag van het Ambacht plaats. In deze competitie staat de deelnemers de opdracht om in slechts zes minuten tijd vier identieke ijscreaties te maken naar eigen recept. Door de unieke jurering met een zichtjury, blinde jury en een praktijkjury wordt er gekeken naar kwaliteit en presentatie van het ijs. De bezoekers van De Dag van het Ambacht hebben de mogelijkheid om gratis aanwezig te zijn bij de IJsVak-Wedstrijden en mee te genieten van het ijsspektakel.
Gala avond met prijsuitreiking en bekendmaken genomineerden IJssalon van het Jaar
Tijdens de gala-avond van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders aansluitend aan de wedstrijden, worden de winnaars van zowel De Gouden IJsspatel en De Gouden IJscreatie bekend gemaakt. De top drie finalisten van beide wedstrijden gaan automatisch door voor de prestigieuze prijs van De IJssalon van het Jaar. De andere genomineerden ijssalons voor deze wedstrijd worden ook aangekondigd tijdens het gala. Vervolgens kan er genoten worden van een driegangendiner met als afsluiting, volledig in stijl, een ijsbuffet van de SVH Meesterijsbereiders. Zowel leden als niet-leden zijn welkom voor een deelname aan de wedstrijden én bij het gala. Vergeet je niet van tevoren in te schrijven.
Meer informatie en inschrijven
De inschrijvingen voor zowel de wedstrijden als de gala-avond zijn nu geopend. In verband met de voorrondes van De Gouden IJsspatel kun je je tot uiterlijk 24 december inschrijven als deelnemer. Voor De Gouden IJscreatie staat de deadline op 25 februari waar direct het recept ook aangeleverd moet worden. Meer informatie over de wedstrijden, de inschrijfformulieren en het aanmelden voor de gala-avond vind je via deze link.
Registreer je nu gratis voor De Dag van het Ambacht
De Dag van het Ambacht wordt georganiseerd door team Bakkersvak en IJs-Vak op 11 maart 2024 op Next Level in Evenementenhal Gorinchem. Naast de wedstrijden die mede mogelijk worden gemaakt dankzij Dutch Pastry Team en de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders, draait De Dag van het Ambacht om proeven en samenkomen met de professionals uit de boulangerie, patisserie en ijs. Voor meer informatie en de mogelijkheid tot registreren voor deze inspiratiedag kun je terecht op deze pagina.