Jacob Jan Boerma verkoopt De Leest

Auteur: David Bakker
Food Michelin 2 augustus 2021
Jacob Jan Boerma verkoopt De Leest

Topchef Jacob Jan Boerma heeft zijn driesterrenrestaurant De Leest verkocht aan Jan Leune, een Nederlandse ondernemer uit Italië. Samen met chef Pasquale Carfora en gastvrouw en wijnkenner Elisa Leune zal Jan Leune een nieuw Italian Fine Dining restaurant openen, genaamd Restaurant AROMA. Boerma zal hier als adviseur voorlopig bij betrokken blijven.

Het nieuwe restaurant denkt in september de deuren te openen. Onder zijn leiding heeft Jacob Jan Boerma restaurant De Leest, gelegen in het idyllisch dorp Vaassen, tot een exceptioneel hoog niveau weten te brengen. In 2013 werd hij hiervoor beloond met een derde Michelinster. Na bijna 18 jaar is het voor Boerma tijd om zijn vleugels uit te slaan en zijn voormalig driesterrenrestaurant over te doen aan het jonge Italiaanse talent chef Pasquale Carfora.

Leune en Carfora willen met De Leest een nieuwe weg inslaan, namelijk: Italian Fine Dining onder de naam ‘'Restaurant AROMA'’. Leune: "Met dit nieuwe concept willen wij onze gasten een creatieve en inspirerende culinaire reis door Italië laten maken. Het worden dan ook geen standaard Italiaanse gerechten, maar wel bereid met de pure technieken uit de Italiaanse keuken. Daarbij zal alleen gebruik gemaakt worden van de beste Italiaanse ingrediënten en lokale Nederlandse producten, die we op Italiaanse wijze integreren in onze keuken."

Harmonie tussen Nederland en Italië

Pasquale Carfora, geboren en opgegroeid in de regio Lazio ten zuiden van Rome, voert de keuken aan en zal met Elisa Leune het restaurant gaan leiden. Na onder andere gewerkt te hebben als Chef de Cuisine bij Grand Hotel Krasnapolsky, Restaurant Cosa in Baarn en in de keuken te hebben gestaan bij Antica Osteria Nonna Rosa in Vico Equense en La Pergola (Hilton Waldorf Astoria) in Rome , zal Carfora nu richting geven aan de gerechten bij Restaurant AROMA: ‘"et doel van mijn gerechten is om een harmonie te creëren tussen kwaliteitsproducten uit Italië , die wij veelal rechtstreeks invoeren, én seizoen producten uit Nederland. Het resultaat? Verrassende combinaties vol intense smaken en aroma’s. Vandaar ook onze naam."

Kwaliteitswijnen

Elisa Leune, Jan’s dochter, zal als gastvrouw en wijnspecialist de gasten adviseren uit een brede selectie van Italiaanse kwaliteitswijnen, bewaard in de luxe wijnkelder van het restaurant. "Bij goede Italiaanse gerechten horen natuurlijk de beste Italiaanse wijnen. Wij zullen een grote selectie voeren van bekende maar vooral minder bekende kwaliteitswijnen die wij ook grotendeels zelf zullen invoeren. En natuurlijk serveren we ook de heerlijkste Italiaanse likeuren en grappa’s, deels zelf gemaakt door onze eigen chef Pasquale .’

Voortzetten van traditie

Pasquale Carfora: "Er is geen betere plek om mijn gasten een unieke smaakervaring te presenteren dan Jacob Jan’s voormalige driesterrenrestaurant De Leest. Op deze manier willen we een nieuw hoofdstuk toevoegen aan een plek die een symbool is geworden van de Nederlandse Haute Cuisine."

Jacob Jan Boerma sloot in 2019 zijn driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen. Een aantal maanden voordat hij bekendmaakte zijn restaurant te sluiten, sprak hij uitgebreid met De RestaurantKrant. In dat interview stak hij zijn internationale ambities niet onder stoelen of banken: "De Nederlandse gastronomie heeft een enorme boost gekregen de afgelopen jaren. Niet alleen op het gebied van sterrenzaken, we zijn inmiddels verdubbeld ten opzichte van tien jaar terug, maar ook in de brede zin van het ontwikkelen van coconcepten. Ik hoop en verwacht dat in de nabije toekomst steeds meer Nederlandse chefs restaurants gaan openen in het buitenland."

Projecten

In augustus staat de opening van zijn laatste project gepland. In Antwerpen ontwikkelde Boerma samen met zijn protegé Thomas Diepersloot restaurant Fine Fleur, onderdeel van het Botanic Sanctuary Antwerp, een luxe hotel in de Vlaamse stad. In februari dit jaar maakte Boerma bekend uit het concept No Rules te stappen aan het Amsterdamse Marie Heinekelenplein. 

Overig nieuws