'Jongeren gaan niet minder drinken in West-Friesland'

5 januari 2010
'Jongeren gaan niet minder drinken in West-Friesland'

In West-Friesland ging afgelopen weekend een nieuwe regel in: na twaalf uur mogen café's geen mensen meer binnenlaten. Op deze manier moet het alcoholgebruik onder jongeren worden geremd. "Wij hebben als horecaondernemers al zo vaak tegen de burgemeester gezegd: zo dam je het alcoholgebruik onder jongeren niet in. Het probleem ligt thuis", aldus Hans Raven, eigenaar van Lange Jan in Enkhuizen.

"Belachelijk", noemt Marloes Koomen, eigenaar van Café Charlies in Hoorn, de nieuwe maatregel zachtjes . "We worden weer beperkt. Bij ons mogen ze na twaalf uur ook niet buiten roken. Waar moeten mijn gasten dan heen?" Het publiek in Café Charlies is doorgaans wat ouder. "Als je dan een bioscoopje hebt gepakt in een andere plaats en je wilt in Hoorn rond 1 uur nog even een biertje drinken, kan dat dus niet meer."

Volgens beide café-eigenaren wordt het doel van de gemeente met deze maatregel niet bereikt. Raven: "Maar 15% van de totale alcoholconsumptie wordt in de horeca genuttigd. Dat is landelijk bekend. Jongeren kunnen juist beter in de kroeg zitten, wij houden tenminste toezicht." Koomen denkt ook dat jongeren er niet minder door gaan drinken. "Er zijn genoeg kroegen die tot 6 uur open blijven. Nou, dan ga je gewoon wat langer door."

Toch noemt Raven afgelopen zaterdag 'geen goede graadmeter'. "Het was de dag na Oud en Nieuw en erg slecht weer. We moeten even afwachten hoe het zich gaat ontwikkelen." In Hoorn werd de maatregel wisselend ontvangen. Koomen: "Van sommige collega's hoorde ik dat de kroeg bijna leeg was en bij andere was het wel vol." Maar Koomen vind vooral één ding erg jammer. "De stad wordt er zo doods van 's avonds."

~De CaféKrant, De RestaurantKrant, Sanny Visser~

Overig nieuws