Jubileumeditie van horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam breekt weer alle records

Auteur: Redactie
Events 21 september 2023
Jubileumeditie van horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam breekt weer alle records

Gastvrij Rotterdam vierde dit jaar haar tiende editie. Dit jaar besloeg de horecavakbeurs vijf uitverkochte beurshallen in Rotterdam Ahoy, waarmee deze editie de grootste tot nu toe is. Gastvrij Rotterdam verwelkomde een recordaantal bezoekers (18.559) en deelnemers (ruim 500). Horecaprofessionals konden zich van 18 tot en met 20 september oriënteren op de belangrijkste ontwikkelingen en trends op horecagebied. 

Het record van vorige editie stond op 16.757 bezoekers en 450 deelnemers. Robert Melaard, managing director van Gastvrij Rotterdam: “Tien jaar geleden, bij de start van onze allereerste editie samen met onze Founding Partners, had ik nooit durven dromen dat we binnen een decennium zo’n toonaangevend platform zouden zijn binnen de sector. Het feit dat zoveel professionals de tijd hebben genomen om de vakbeurs bij te wonen, bevestigt dit. Als ik nu om me heen kijk, zie ik een buitengewoon positieve sfeer en uitgebreid aanbod aan food en non-food leveranciers.”

Wedstrijden van hoog niveau op de beursvloer

De horecavakbeurs kende vele bekende maar ook nieuwe culinaire wedstrijden en finales: de Bocuse d’Or Dutch Finals, de eerste finale van de Green Chef’s Hat, Wijnvrouw van het Jaar, voorronde van de HANOS Gouden Koksmuts en Smaakmakers Challenge, het Glazen Kalf, SVH Wijnexperts van het jaar, Euro-Toques Nederland Cookware Company Restaurantprijs, NK Oestersteken, Euro-Toques Young Chef Award, Good Fish Dish Award en NK Sabreren.

Opening

De beurs werd afgelopen maandagochtend officieel geopend. Bezoekers werden meegenomen in een afwisselend programma waarin de thema’s duurzaamheid en talentontwikkeling centraal stonden. Op het podium zagen zij onder meer: 

  • Paul Fagel, onder andere winnaar van de Gault&Millau Lifetime Achievement Award
  • De sterrenchefs die de Nederlandse Finale van de Bocuse d’Or jureren (waaronder de eerste driesterrenchef van Nederland, Cees Helder) 
  • Jet Loos, die namens Nederland in oktober meedoet aan de wereldfinale van de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition in Milaan 
  • Koninklijke Horeca Nederland voorzitter Marijke Vuik gaf een update over de sector in Nederland
  • Lennart Maas sprak over de kick-off van de Week van de Horeca
  • De nieuwe Joop Braakhekke Hospitality en Apprentice Award werd geherintroduceerd en uitgereikt aan winnaars Noël Vanwittenbergh en Marly Sauer
  • Een vooruitblik op de Bocuse d’Or door Jan Smink en Ricardo Eshuis

Gastvrij Rotterdam volgens topchefs

Jan Smink, jurylid bij de Bocuse d’Or Dutch Final: “Zonder Gastvrij Rotterdam geen Bocuse, dat is wat we hier gezien hebben. We hebben de handen ineen geslagen en echt het podium goed neergezet voor deze wedstrijd. Mooi om te zien dat de beurs steeds groter is, vernieuwd en toch gezellig blijft. We staan voor gastvrijheid in ons vak, en met een platform als dit kunnen we de horeca nog beter profileren. Een win win!”

Frank Fol, juryvoorzitter van de nieuwe wedstrijd van het Gastronomisch Gilde, Green Chef’s Hat: “We hebben hier de eerste finale in Rotterdam gedaan, met dus alleen maar plantaardige producten: mooi om te zien hoe creatief jonge mensen met groente omgaan. Het is voor mij de eerste keer dat ik langskom en ik ben ontzettend verrast! Het is een brede beurs, met vele verschillende producten op topniveau, echt de moeite waard om een bezoek te brengen vanuit België. En je leert er altijd van!”

Gastvrij Rotterdam 2024

De elfde editie van Gastvrij Rotterdam vindt plaats van 23 tot en met 25 september 2024 in Rotterdam Ahoy. Gastvrij Rotterdam is er voor ondernemers en managers in het midden- en hoogsegment horeca.

Overig nieuws