Kabeljauw op? Gaan we aan de cobia!

18 mei 2010
Kabeljauw op? Gaan we aan de cobia!

Restaurateurs en chefs kunnen overstappen op een nieuwe kweekvis als er straks geen kabeljauw meer te krijgen is. De cobia zal het gat in onder meer de kabeljauwvangst moeten vullen dat is ontstaan door overbevissing en natuurrampen, zoals de olie-ravage in de Golf van Mexico. De cobia schijnt al redelijk ingeburgerd te zijn bij Japanse chef-koks voor het gebruik in sushi en sashimi. Ook in andere Aziatische keukens maakt men al veel gebruik van de vis.

*Stevig en praktisch*
De cobia wordt gekenmerkt door zijn stevige vlees en milde smaak. Verder is de vis graatloos, dus praktisch om te verwerken. De cobia is een warmwatervis, die het best gedijt in water van minstens 20 graden. Hij wordt gekweekt in kooien voor de kust in Florida en in een aantal Aziatische landen. In de vrije natuur kunnen volwassen vissen tot zestig kilo wegen.

*Vis van de toekomst*
Het bedrijf Virginia Cobia Farms heeft onlangs van de Amerikaanse overheid een subsidie van 80.000 dollar gekregen om de kweektechniek verder te ontwikkelen. Bill Martin, directeur van Virginia Cobia Farms' moederbedrijf, Blue Ridge Aquaculture, verwacht dat op den duur alle oceaanvisserij voor de Amerikaanse markt door cobia-kweek zal worden vervangen. In de media heeft de vis al de bijnaam 'future fish' gekregen.

*Europa in zicht?*
Er vindt momenteel nog geen export van cobiavissen naar Europa plaats. In Noorwegen is wel de eerste Europese kweker opgestaan, maar deze verwerkt zijn cobia's alleen nog maar voor de Aziatische markt.

~Frank Lindner~

Overig nieuws