Een peterseliekrultang. Nooit van gehoord? Onmisbaar in elke professionele keuken... Of toch niet? "Stel, je komt als groentje voor het eerst kijken en je chef zegt: haal even de krultang want de krul is uit deze peterselie. Geloof mij maar, dan trap je er in." Chef-kok Harwin Telkamp (28) werkt nu twee jaar bij Grand Café La Mar in Lelystad en is 'zelf niet zo van het grappen uithalen', maar hij hoort regelmatig een paar klassiekers voorbij komen in zijn keuken. "Bij mij wordt ook nog wel eens gevraagd om de 'ovensleutel'. Nou ja, die bestaat natuurlijk ook niet." Zelf was hij tien jaar geleden zijn chef te slim af. "Ik werd op pad gestuurd voor groen paprikapoeder. Toen ben ik eerst even naar de lokale kruidenier gewandeld, maar die wist er vanaf. Hij maakte mij wijs dat het een heel speciaal poeder is en dat hij het had uitgeleend. Toen heb ik toch maar even mijn neef gebeld, die al langer in de horeca werkt." Zijn neef kon hem meteen vertellen dat groen paprikapoeder niet bestaat en Telkamp kreeg het advies om lekker een middag op het terras te gaan zitten. "Dat heb ik gedaan en uiteindelijk ook aan mijn chef verteld. Die kon het wel waarderen dat hij zelf te grazen was genomen."