Let op... Bij muizen

20 april 2010
Let op... Bij muizen

Muizen… Vooral in oude panden soms een ware plaag. Zodra uw zaak dicht gaat, vinden de muizen een driesterrenmenu op de grond. Vanzelfsprekend wilt u er vanaf. Met een aantal treffende maatregelen kunt u muizen bestrijden. Maar let op, niet alle bestrijding is legaal. Rentokil Pest Control Nederland geeft tekst en uitleg.

*Hoe weet u of u muizen heeft?*
Bij het zien van een muis weet u vanzelfsprekend dat het raak is. Maar let ook op muizenkeutels of pootafdrukken in bijvoorbeeld bloem. Wanneer verpakkingen opeens gaten vertonen, zijn ze waarschijnlijk aangevreten. Bij ernstige besmettingen kunt u de muizen ook ruiken.

*Wat is de meest voorkomende muis in de horeca?*
Dat is de huismuis, zie afbeelding. Deze muis is niet alleen. Dit dier is na de mens, het meest verspreide zoogdier ter wereld. Deze muis is een echte overlever: hij kan heel lang zonder water overleven zolang zijn voedsel voor ongeveer vijftien procent uit water bestaat.

*Hoe kan ik de muizen het beste bestrijden?*
De eerste stap om besmetting te voorkomen is door maatregelen te treffen waarmee u verhindert dat muizen binnenkomen. Denk aan kieren onder deuren afsluiten, open voegen in buitenmuren dichten en doorvoergaten van leidingen en kabels afdichten met knaagbestendig materiaal zoals cement of Muisstop (een speciale weringspasta).

*Hoe houd ik het bij?*
Zorg dat er geen nieuwe gaten ontstaan. Laat nieuwe gaten meteen afdichten. Daarnaast moet u de omstandigheden voor muizen zo ongunstig mogelijk maken. Dit kan door goed schoon te maken, waardoor de muizen geen voedingsbron meer hebben. Of door eventueel nestelmateriaal op te ruimen (zoals rommel en papier).Vooral moeilijk bereikbare plekken moeten goed schoon gehouden worden. Zet ook de afvalzak elke dag buiten, muizen hebben het snel door als iets langer blijft staan.

*Ik heb een zaak in een oud (grachten)pand, is het niet dweilen met de kraan open?*
Nee. In een oud pand is het inderdaad lastiger om helemaal muisvrij te blijven. Maar door goede wering en hygiëne wordt het wel beheerbaar.

*Ik wil graag muisvallen plaatsen, wat mag wel en wat mag niet?*
Een ondernemer mag zelf geen giftige middelen toepassen. Ook lokazen die te koop zijn bij de drogist of het tuincentrum mogen niet in de bedrijfsruimte gebruikt worden. U mag wel controles op aanwezigheid uitvoeren en vallen plaatsen. Lijmplanken, stroken van karton ingesmeerd met lijm, zijn wettelijk verboden vangmiddelen. De muis blijft op deze stroken vastplakken en sterft zo een stressvolle dood. De RADAR val van Rentokil heeft een prijs gewonnen van de internationale dierenbeschermingsorganisatie PETA. In deze val wordt een muis binnen dertig seconden verdoofd door koolstofdioxide en binnen een minuut op humane wijze gedood. Helaas is de goede, oude kat om hygiënische redenen ook niet toegestaan…

Overig nieuws