Liveblog presentatie Michelingids 2021

Auteur: Redactie
Michelin 29 maart 2021
Liveblog presentatie Michelingids 2021

Welkom in ons liveblog over de bekendmaking van de Michelinsterren. Het was een bijzonder jaar, waarbij gegevens over de restaurants die nieuwe sterren mogen ontvangen al twee dagen voor de officiële bekendmaking op straat lagen. Dit kwam door een foutje in de nieuwe app van Michelin (hier lees je er meer over).

Vanaf 11.00 uur houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen tijdens de online presentatie van 2021 die wordt uitgezonden vanuit het DeLaMar Theater in Amsterdam. 

12.10 uur:

DIT LIVEBLOG IS GESLOTEN

12.08 uur:

We sluiten af. Poullennec: "Het was een genoegen om live te zijn vanuit Amsterdam vandaag." Meer achtergronden over de uitreiking van vandaag lees je op onze website. We sluiten dit liveblog voor nu. 

12.01 uur:

Nu aandacht voor sterbehoud. De directeur van Michelin vertelt over de moeilijkheid daarvan. Nederland kent twee driesterrenrestaurants. Inter Scaldes heeft drie sterren behouden, ondanks het moeilijke jaar. Jannis Brevet: "Ook persoonlijk was het zwaar in verband met de ziekte van mijn vrouw, Claudia." Claudia: "Goed gastheerschap omvat duizenden kleine dingen; het is zeer complex. Een luisterend oor bieden en werken vanuit je hart, dat is belangrijk."

De Librije behoudt eveneens de drie sterren. Jonnie Boer: "Tijdens de eerste lockdown waren we lamgeslagen en zaten we thuis. Daarna hebben we een studio gebouwd in de kelder en zijn we daarmee bezig gegaan. Met succes."

11.55 uur:

Een student van de Hotelschool The Hague is in beeld. Zij vertelt over een duurzaamheidsproject. Duurzaamheid is, naast corona, een grote uitdaging in deze tijden. De hotelschool heeft een food truck gekocht die overal ingezet kan worden. Daardoor kan de zichtbaarheid van het project groeien. Michelin neemt duurzaamheid ook serieus. De green stars zijn onderdeel van de beoordeling van Michelin. Dit jaar krijgt een Nederlands restaurant een green star. Onder andere De Librije, Bolenius, Het Seminar, De Kas en De Nieuwe Winkel  ontvingen deze nieuwe groene sterren.

Nu zien we Emile van der Staak (De Nieuwe Winkel) in beeld. Hij bevindt zich in het voedselbos. "Van al die prachtige planten maken wij mooie toepassingen in de keuken. De bomen wordt steeds vruchtbaarder en er is veel biodiversiteit. Een waanzinnige collectie, waarvoor wij toepassingen bedenken. Minder beesten, meer planten, dat wordt de norm."

Emile: "Ik hoop dat de glans van deze ster een baken is voor andere chefs, zodat we meer gaan doen met planten."

11.48 uur:

De young chef award wordt uitgereikt. De winnaar van de award wordt door de Michelin-inspecteurs bepaald. Restaurant 101 Gowrie (Amsterdam) valt in de prijzen. Chef Alex Haupt is er blij mee: "We focussen ons meer op de Japanse keuken tegenwoordig en willen dat in de komende jaren blijven doen. Op die manier bieden we een podium voor multiculturele gerechten. De plannen voor de komende tijd? Overleven. Het is nu lastig en dat zal het blijven de komende jaren."

11.39 uur:

Tijd voor een ander onderwerp. Ook het bedienend personeel wordt in het zonnetje gezet. Claudia Brevet (Inter Scaldes) en Thérèse Boer (De Librije) vertellen er meer over als de techniek meewerkt. Helaas, de verbinding is niet goed genoeg. De service award wordt uitgereikt aan Cindy Borger van De Groene Lantaarn. Cindy: "Je overvalt me helemaal. Wat het geheim is? Mensen verwennen. In deze tijd doen we met het team leuke dingen waar nu meer tijd voor is. Op bezoek bij wijnleveranciers bijvoorbeeld. Op die manier zijn we er straks helemaal klaar voor."

11.33 uur:

We gaan naar de tweesterrenchefs die opgenomen zijn in de gids.

Hans van Wolde is in beeld. Hij kreeg twee sterren in zijn restaurant Brut172. Hans: "Het is een bijzonder jaar en we zijn enorm trots. We hopen op een mooi, nieuw begin na coronatijd en zijn er trots op om die twee sterren hier in Limburg een plaats te geven." 

Thomas Groot en Richard van Oostenbrugge van 212 Amsterdam zijn in de zevende hemel. De verbinding valt even weg. Samen twee sterren en samen al zo lang onderweg, het vraagt om een reactie, maar de techniek werkt even niet mee.

11.26 uur:

De sponsoren worden even in het zonnetje gezet. Makro sponsort de sommelier award. Naast de chef zijn namelijk ook anderen verantwoordelijk voor een complete gastronomische ervaring. De winnaar van de sommelier award is Edgaras Razminas van de Lindehof in Nuenen. Edgaras is zichtbaar verrast.

11.08 - 11.25 uur:

We gaan op beeld zien hoe de acht chefs, die één nieuwe Michelinster kregen, reageren op het behalen van de ster. Carlo Chantrel en collega Mariëlle van Tilia in Etten-Leur vertellen over hun sterwinst. "Het heeft veel deuren geopen, de beslissing om op deze manier verder te gaan. We hebben door de pandemie de tijd gehad om over het concept na te denken."

We reizen af naar houten, Kasteel Heemstede. Ollie Schuiling heeft hoofdpijn vanwege de overvloed aan champagne. "Ik was mijn huis aan het poetsen en een sausje aan het maken, toen de telefoon op hol sloeg zaterdag." Ollie: "Versheid en sauzen, daarmee onderscheiden we ons." De sauzen vallen volgens Michelin op. De verbouwing van Kasteel Heemstede is inmiddels afgerond.

Door naar Bergambacht, waar Pieter de Ronde (Pieters Restaurant)vertelt over eenvoud. "Zo zit ik zelf ook in elkaar. Ik werd ineens gebeld en geappt zaterdag toen ik onder de douche stond."

Zeezout Rotterdam kreeg ook een ster. Chef Patrick 't Hart is vergezeld van zijn vrouw en twee dochters. Hij verwachtte de ster niet na 23 jaar hard werken. "Daarom is het me ook zo ontzettend veel waard. Het voelt goed en ook de achterban is zo ontzettend positief. Of ik nu kook voor een inspecteur of een vuilnisman, dat maakt me niet zo veel uit."

Dennis Huwaë van Daalder in Amsterdam geeft ook veel champagne op dit weekend. Michelin vindt de chef doordacht creatief en betitelt hem als enorm talent. "Mooi compliment", vertelt Dennis. "We blijven pushen op smaak." Hij blikt ook terug op het overlijden van Guy Van Cauteren, de man die veel betekende voor Dennis. Een emotioneel moment.

Thijs Meliefste, van Meliefste: "Het heeft lang geduurd. Alles komt wanneer het komt. Dit is het grootste compliment en daar hebben we jarenlang voor gewerkt." Het team juicht op de achtergrond. "Edwin Vinke stuurde me als eerste een app op zaterdag. Toen wist ik het."

Amsterdam: Joris Bijdendijk krijgt weer een ster, nu voor restaurant Wils. Joris: "Ik was sprakeloos. We hebben keihard gefeest."

Op naar Nijmegen, waar De Nieuwe Winkel van Emile van der Staak een ster kreeg. Hij is echter even niet in beeld, dus we gaan verder met het programma.

11.05 uur:

Gwendal Poullennec, de internationale directeur van Michelin, betreedt het podium en legt uit wat er zaterdagochtend eigenlijk mis is gegaan met de app, waardoor de sterren te vroeg bekend raakten. Hij wijt het aan 'technische problemen'. De app is te downloaden voor mobile devices. Poullenec: "Het zijn moeilijke tijden voor iedereen, zeker voor de chefs. Door de Michelingids ook dit jaar uit te brengen, moedigen we mensen aan om weer naar het restaurant te gaan als dat weer kan."

"Iedere dag dat het mogelijk was, gingen onze inspecteurs op pad om deze gids mogelijk te maken. Het resultaat is er, en het is dit jaar een mooi resultaat voor Nederland."

11.00 uur:

We gaan van start. De nieuwe sterren zijn al uitgelekt, maar heeft Michelin nog verrassingen voor ons in petto? Volgens de presentatrice wel, dus we zijn benieuwd. 

De livestream zie je onderaan dit bericht. Deze is van 11.00 tot 12.00 uur op maandag 29 maart 2021 actief. Suggestie: laat deze pagina openstaan, leun achterover en enjoy! 

Overig nieuws