Liveblog: uitreiking Michelingids 2022

Auteur: Redactie
Michelin 30 mei 2022
Liveblog: uitreiking Michelingids 2022

Goedemorgen,

Vandaag wordt in het Amsterdamse DeLaMar Theater vanaf 11.30 de Michelingids Nederland 2022 gepresenteerd. Via dit liveblog houdt de redactie van De RestaurantKrant vanuit het DeLaMar theater een livelblog bij. Volg hier alle ontwikkelingen. 

13.01 uur

Tot zover de presentatie van de selecties van de Michelingids. De winnaars verzamelen zich op het podium en feliciteren elkaar. De zaal loopt leeg en de champagne wordt ontkurkt. Dank voor het volgen.

12.56 uur

In de categorie drie sterren verandert er niks in Nederland. Inter Scaldes en De Librije behouden hun drie sterren. Geen nieuwe driesterrenzaak in Nederland. Restaurant Spectrum van Sidney Schutte was een van de kanshebbers voor een derde ster. "Het wordt tijd voor een derde ster in Nederland", lacht Jonnie Boer.

12.51 uur

Emile van der Staak, eigenaar van De Nieuwe Winkel uit Nijmegen, mag opnieuw een koksbuis aantrekken. Hij verdient vandaag zijn tweede Michelinster. "We zijn praktisch veganistisch in het restaurant en ik bespeur hier wel een trend. Dit is de koers voor de toekomst." De Nieuwe Winkel is het laatste restaurant in de selectie van twee Michelinsterren.

12.49 uur

Guido Braeken van restaurant Julemont uit Wittem wordt naar het podium geroepen. Zijn restaurant heeft twee Michelinsterren. "Totaal niet verwacht. Waanzin."

12.46 uur

Het is dé dag van Bas van Kranen en zijn team. Zijn restaurant Flore mag, nadat het eerder op de ochtend een Groene ster mocht bijschrijven, ook een tweede ster in ontvangst nemen. Van Kranen: "Onze doelstelling was een stap terug en twee vooruit. Dat is meer dan gelukt."

12.43 uur

Voordat er naar de selectie van twee Michelinsterren wordt gegaan wordt de Sommelier Award door Michelin uitgreikt. Malou Hagenaars van Restaurant Alma mag de award mee naar huis nemen. Alma pakte eerder op de ochtend al de eerste Michelinster.

12.35 uur

Het laatste restaurant dat één ster mag bijschrijven is restaurant De Kas uit Amsterdam van Jos Timmer en Wim de Beer. Jos Timmer is al vertrokken. Wim de Beer neemt de koksbuis in ontvangst. 

12.31 uur

Marleen en Jeroen Brouwer namen afscheid van restaurant De Loohoeve en opende niet lang geleden restaurant Noor in Groningen. Daarmee verdienen ze direct hun eerste ster.

12.28 uur

Restaurant 't Ganzenest van Erik Tas verschijnt op het scherm. Ook 't Ganzenest mag de eerste Michelinster in ontvangst nemen. "Doen wat je leuk vindt is het belangrijkst. Dat vinden de mensen leuk."

12.26 uur

Restaurant Vigor van Lars Albers uit Vught is de volgende. Het wordt een sterrenregen in Amsterdam. De inspecteurs noemen hem een krachtige nieuwkomer.

12.23 uur 

Lars Scharp, chef-kok en eigenaar van Lars Amsterdam daalt af van de zaal richting het podium. De eerste ster voor Lars Amsterdam is een feit. "We hebben gevonden waar we moeten zijn."

12.22 uur

Alma uit Oisterwijk van chef-kok Wouter van Laarhoven is de volgende die de Michelinster in ontvangst te nemen. 

12.19 uur

Hans Kinkartz van restaurant Atelier uit het Limburgse Gulpen is de volgende die de koksbuis met ster in ontvangst mag nemen. "De ster was opzich niet het doel. We hebben de zaak al 23 jaar, maar is gewoon dik vet dit."

12.17 uur

Restaurant Zoldering uit Amsterdam is de volgende. Dit restaurant, onder leiding van chef-kok Thomas Bron, mag op de foto. Zoldering ontvant de eerste Michelinster. "We gingen er absoluut niet van uit", was zijn eerste reactie.

12.16 uur

Cas Pikaar mag juichen. Zijn restaurant Pikaar uit Hilvarenbeek krijgt zijn eerste ster. 

12.15 uur

Het moment is daar. De restaurants met 1 ster worden bekendgemakt. De eerste is: Yoran Jacobi van restaurant De Juwelier. Hij mag weer afdalen naar het podium. Hij krijgt zijn eerste Michelinster uitgereikt.

12.12 uur

Voordat de nieuwe sterren bekendgemaakt worden, deelt Michelin de eigen awards uit. De Young Chef Award gaat naar Yoran Jacobi van restaurant De Juwelier in Amsterdam. 

12.05 uur

Er zijn nieuwe Groene sterren om uit te delen. Héron uit Utrecht krijgt een Groene ster toebedeeld. Ze zijn helaas niet aanwezig. Restaurant Triptyque van chef-kok Niven Kunz krijgt ook een Groene ster. Hij neemt de ster trots in ontvangst op het podium. De derde en laatste nieuwe Groene ster gaat naar restaurant Flore van chef-kok Bas van Kranen. Ook hij daalt af naar het podium om de Groene ster in ontvangst te nemen. 

11.53 uur

De Groene Michelinster werd vorig jaar in het leven groepen. Bedoeld om restaurants aan te bevelen die door hun filosofie op een duurzame manier ondernemen. Luc Kusters (Bolenius), Emile van der Staak (De Nieuwe Winkel) Jos Timmer en Wim de Beer (De Kas) zijn de trotse eigenaren van zo een groene ster en benadrukken het belang van duurzaamhied. Emile van der Staak: "Het allerbelangrijkste wat we kunnen doen om deze planeet te redden is minder vlees te eten. Zo simpel is het. We zijn hier met heel veel getalenteerde chefs die een manier kunnen vinden om dat op een goede manier te doen. Het is gezonder en ook nog eens goedkoper." Alle aanwezige chefs die vorig jaar een Groene Ster hebben mogen ontvangen, krijgen die op het podium aangeboden.

11.44 uur

De chefs die in 2021 een vermelding kregen in de Michelingids, worden op het podium uitgenodigd om nog een keer een luid applaus te mogen ontvangen van de zaal. Vorig jaar kregen zij digitaal te horen dat zij in de gids stonden. Nu een fysiek applaus.

11.32 uur

De lichten gaan uit. De deuren zijn dicht. Simone van Trier, presentatrice van de dag, opent de presentatie. Ze blikt samen met Marc Roosens, General Manager Michelin Benelux, terug op de moeilijke afgelopen jaren voor de branche. Een hart onder de riem voor de gehel sector. 

11.15 uur

De deuren van de Wim Sonneveld-zaal zijn geopend. Druk zoeken alle chefs, sommeliers, gastheren en gastvrouwen een plekje. Het is druk. Het podium is nog leeg, maar de spanning stijgt.

10.47 uur

De foyer in het DeLaMar Theater vult zich met gastronomisch Nederland. Alle bekende chef-koks, sommeliers, gastvrouwen en gastheren zijn aanwezig en blij elkaar weer te kunnen begroeten. De sfeer is gespannen en uitgelaten tegelijk. Om 11.30 volgt de presentatie en wordt bekendgemaakt welke restaurants (en met hoeveel sterren) in de Michelingids komen te staan.

Overig nieuws