Vandaag wordt in het Amsterdamse DeLaMar Theater vanaf 11.30 de Michelingids Nederland 2023 gepresenteerd. Blijf via dit liveblog - van de redactie van De RestaurantKrant vanuit het theater - op de hoogte van de nieuwste culinaire ontdekkingen en verrassende Michelinsterren.
De liveblog is inmiddels gesloten. Wil je de lancering terugkijken? Dat kan via deze link. Hieronder lees je een verslag van de lancering van de Michelingids 2023.
13.05
De ceremonie zit erop! Nederland heeft maar liefst zeventien nieuwe sterrenzaken erbij (lees hieronder welke het zijn). Restaurant Vinkeles uit Amsterdam is de enige nieuwkomer in het tweesterrensegment. Nieuwe driesterrenzaken zijn er niet. De winnaars verzamelen zich op het podium, feliciteren elkaar en gaan met verzamelde pers in gesprek. Een mooie en spannende ochtend in het DeLeMar Theater komt ten einde.
13.00
Geen nieuwe driesterrenzaken. Jonnie Boer (De Librije) en Jannis Brevet (Inter Scaldes) worden naar voren geroepen. Zij blijven de enige chefs met drie Michelinsterren in Nederland.
12.59
Het moment waar iedereen op heeft gewacht. Komt er een driesterrenrestaurant bij?
12.52
Het is zover. De selectie met twee Michelinsterren wordt bekendgemaakt. Cees Helder is de man die de sterren uit gaat delen. De winnaar is:
- Vinkeles uit Amsterdam van chef Jurgen van der Zalm pakt een tweede Michelinster. Hij is daarmee de enige nieuwkomer in het tweesterrensegment.
12.46
De Sommelier Award wordt uitgereikt. Dit jaar gaat de prijs naar: Nadine Mögling van Bij Jeff uit Den Hoorn, Texel.
12.44
Maar liefst zeventien Nederlandse restaurants worden bekroond met een Michelinster. Hieronder valt te lezen welke restaurants dat zijn.
12.21 De winnaars van één ster
- Basiliek uit Harderwijk van chef Yornie van Dijk
- Au Coin Des Bons Enfants uit Maastricht van chef Timo Reichelt
- Yama uit Rotterdam van chef Hiroaki Yamamoto
- De Woage uit Gramsbergen van chef Jelle Jansen
- Codium uit Goes van chef Wouter Kik
- Coulisse uit Amsterdam van chef Tim van der Molen
- Maeve uit Utrecht van chef Tommy Jansen
- Studio uit Maastricht van chef Gilbert Von Burg
- Restaurant Smink uit Wolvega van chef Jan Smink
- Central Park uit Voorburg van chefs Hette Hettema en Tim Brood
- Bistro de la Mer uit Amsterdam van chef Julius Nuiten
- Brass Boer Thuis uit Zwolle van chef Lars Aukema
- Flavours uit Weert van chef Ron Lemmens
- LIZZ uit Gouda van chef Remco Kuijpers
- Vanderveen uit Amsterdam van chef George Kataras
- Restaurant Karel V uit Utrecht van chef Leon Mazairac
- Château Neercanne uit Maastricht van chef Robert Levels
12.18
De restaurants met één ster worden bekendgemaakt. Ze worden bekendgemaakt door Jonnie Boer en Jannis Brevet.
12.07
De Groene Sterren worden uitgedeeld door Bas van Kranen, chef-kok van restaurant Flore. Hij ontving vorig jaar twee Michelinsterren en een Groene Ster. De winnaars zijn:
- Restaurant De Dyck uit Woubrugge van chef Martijn Koeleman
- Restaurant Morille uit Koudekerke van chef Dennis Willems
- Rotonde van chef Jord Coree uit Rotterdam
- Hof aan Zee uit Koudekerke van chef Marcel Meijer (helaas niet aanwezig)
12.03
Er zijn 8 Bib Gourmands uitgedeeld. Dat was al bekend. Het zijn:
- Lazuur
- HAVN
- Poortman
- Bistrot Regent
- Wils Bakery
- De Voorburcht
- Rotonde
- Senang
11.57
De Young Chef Award gaat naar Yornie van Dijk! Eigenaar en chef van restaurant Basiliek uit Harderwijk. "Waanzinnig. Extreem mooi compliment. Ik wil de prijs ook opdragen aan het team want alleen ben je nergens", aldus de chef.
11.50
We zijn begonnen! Nadat de internationale directeur van de Michelingids Gwendal Poullenec iedereen digitaal welkom heet (hij kon er helaas niet bij zijn vandaag) wordt de Young Chef Award uitgereikt.
11.45
De zaal is barstensvol. Iedere zitplaats is bezet. Het verzamelde journaille is hier en daar zelfs genoodzaakt te staan. Het geeft aan hoe de gids leeft in Nederland.
11.36
De livestream start om 11.45.
11.25
De deuren zijn geopend! Culinair Nederland stroomt naar binnen. Gespannen 'koppies' en vriendelijke begroetingen wisselen elkaar af. Krijgt Nederland nog meer Michelinsterren? Het wordt in elk geval een mooie middag.
11.10
De spanning is voelbaar aan het stijgen. Welke restaurants krijgen hun eerste ster en welke krijgen er twee of misschien wel drie? Over een aantal minuten gaan de deuren van de zaal open.
10.57
De foyer van het DeLaMar Theater stroomt vol met gerenommeerde chefs, topsommeliers en horecaondernemers. De sfeer is (nog) ontspannen. Handen worden geschud, er wordt gelachen en het Michelinmannetje gaat met iedereen op de foto. Over een paar uur weten we meer!