Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs maakt finalisten 2024 bekend

Auteur: Redactie
Awards 19 april 2024
Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs maakt finalisten 2024 bekend

Na een intensieve theorieronde en een proeftechnisch gedeelte heeft de jury van de wedstrijd om de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs de tien deelnemers geselecteerd die doorgaan naar de finale. De toptalenten streden op maandag 15 april 2024 tegen elkaar in deze prestigieuze wedstrijd voor gastvrijheidstalent tussen de 20 en 26 jaar.

Dit jaar schreven zich twintig kandidaten in voor de wedstrijd. De voorzitter van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) Patrick van Zuiden: “We zijn blij en trots dat we ondanks de personeelstekorten in de horeca zoveel aanmeldingen kregen. Het toont aan dat de jongere generatie ambitieus is en graag wil strijden om de grootste prijs voor jong talent in ons prachtige gastvrijheidsvak die dit jaar voor de 23e keer wordt gehouden.”

Theorieproef en wijn-spijstest

Het eerste wedstrijdonderdeel werd op 15 april 2024 gehouden. Met een theorieproef en een wijn-spijstest streden de twintig kandidaten om een plaats in de finale. Tijdens de proef werd niet alleen hun kennis over gastheerschap getest, ook kwamen vragen over warenkennis keuken en dranken aan de orde. Andere onderwerpen waren onder meer de harmonie tussen drank en gerecht en communicatie.

De deelnemers werden beoordeeld door juryvoorzitter Edwin Raben en SVH Meestergastheer Eduard van der Toolen, tevens Hospitality Manager en docent aan ROC Mondriaan. Astrid Schreuders verzorgde de kandidatenbegeleiding. Wedstrijdarena was traditiegetrouw ROC Mondriaan Den Haag, locatie Koningin Marialaan.

Kennis vergaren

In de middag konden de kandidaten kennis opdoen over Hennessy Cognac tijdens een masterclass en hield SVH Meestergastheer Stan Kerckhoffs namens de Stichting Vakbekwaamheid Horeca een presentatie over de SVH Meesters. Verder was er een workshop cocktails maken met Hennessy Cognac. Hiermee konden de kandidaten zich alvast voorbereiden op de praktijkronde die onderdeel is van de finale en waarin zij zelf een cocktail met Hennessy Cognac moeten samenstellen, bereiden en serveren.

Over de inschrijvingen

Ook juryvoorzitter Edwin Raben is blij dat de wedstrijd weer zoveel aanmeldingen kreeg. Edwin Raben: “Dit jaar viel op dat zo’n 75 procent van de inschrijvingen kwam vanuit restaurants die nooit eerder een kandidaat afvaardigden. We zijn blij dat de wedstrijd steeds grotere bekendheid krijgt, ook buiten de kring van restaurants die hun teamleden regelmatig enthousiasmeren voor de NHGP.”

Deze deelnemers gaan door naar de finale van de NHGP 2024 (in willekeurige volgorde)

      Naam                               Restaurant                Plaats

 1. Daan van Herwaarden     Alma                           Oisterwijk
 2. Dennis Vinck                    Château Neercanne   Maastricht
 3. Esmée de Haas               Nassau                       Groningen
 4. Jasper Jongejans             Ciel Bleu                     Amsterdam
 5. Roy Teesselink                De Swarte Ruijter       Holten
 6. Wietse van Eijsden          Suzie's & Van Aken   Oegstgeest
 7. Youri van Dijk                   Apicius                        Bakkum
 8. Jeaneau Thoma               De Bloemenbeek       De Lutte         
 9. Nina Veldhuis                   Vive la Vie                  Groningen      
 10. Pieter-Jan Kruithof           De Groene Lantaarn  Staphorst       

De reservekandidaat:

 1. Rachelle Krijgsman          Karels                         Braamt

Vervolg van de wedstijd

De tien finalisten worden de komende maanden door de jury bezocht in het restaurant waar ze werken en waar ze tijdens een maaltijd worden beoordeeld in de rol van hoofdgastvrouw of hoofdgastheer.

Het afsluitende wedstrijdonderdeel is de praktijkdag op 23 september 2024, waarin onder meer de praktische vaardigheden worden getoetst. De bekendmaking van de winnaar van de Hennessy Gastvrijheidsprijs 2024 vindt plaats op 4 november 2024 tijdens de lancering van Lekker500 editie 2025.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws