Nederlandse Arbeidsinspectie ontdekt weer fouten in Indiase restaurantketen

Auteur: Redactie
Nederlandse Arbeidsinspectie ontdekt weer fouten in Indiase restaurantketen

Tijdens een controle door de Nederlanse Arbeidsinspectie bij drie Indiase restaurants in Amsterdam, Den Haag en Almere zijn minimaal vijf medewerkers aangetroffen die niet gerechtigd waren om in Nederland te werken. Ook is er sprake van een vermoedelijke arbeidsuitbuiting in Den Haag en kregen de werknemers mogelijk te weinig loon. 

De drie restaurants worden door de inspectie gezien als een keten, daarom vonden de controles afgelopen vrijdag gelijktijdig plaats. Eenzelfde controle vond plaats in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden, België en Frankrijk waar de keten ook vestigingen heeft. De resultaten van deze controles zijn nog onbekend. In 2019 werd de keten al geïnspecteerd in Nederland, ook toen werden er overtredingen geconstateerd. De inspectie had redenen om aan te nemen dat de keten wederom de wet zou overtreden. 

Tijdens de inspectie in Amsterdam zijn twee medewerkers aangetroffen die hier niet mochten werken. Voor deze medewerkers was er geen tewerkstellingsvergunning aangevraagd, er wordt niet uitgesloten dat nader onderzoek zal blijken van nog meer overtredingen van de wet arbeid vreemdelingen (Wav). Ook werd in deze vestiging een dark kitchen aangetroffen, waar vermoedelijk de maaltijden voorbereid werden voor de andere vestiging.

In Almere zijn twee verdachte medewerkers aangetroffen en in Den Haag één. Ook werd er in Den Haag een matras aangetroffen in een ruimte van het restaurant. Duidelijk bleek voor de inspecteurs dat hier iemand op sliep en verbleef. Er wordt nader onderzoek gedaan of er sprake is van arbeidsuitbuiting. Naar één andere medewerker van het restaurant wordt nog nader onderzoek gedaan. Het is nog onbekend of deze gerechtigd was in Nederland te werken.

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. 

Overig nieuws