Zes topchefs nemen plaats aan de vakjurytafel van de Nederlandse finale van Bocuse d’Or tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. Aan hen de eer om de chef te kiezen die Nederland culinair mag vertegenwoordigen tijdens de Europese finale van Bocuse d’Or in 2026. Vier finalisten en hun commis gaan de strijd met elkaar aan.
Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, François Geurds, heeft een imposante jury voor de Nederlandse finale samengesteld. Geurds voert de vakjury aan. “Het is een vakjury van SVH Meesterkoks en chefs die geëerd zijn met vele Michelinsterren. Geweldig dat zij 23 september acte de presence geven bij de Nederlandse finale van Bocuse op Gastvrij Rotterdam. Zij kiezen de winnaar die Nederland mag gaan vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in 2026”, aldus Geurds.
De vakjury
- François Geurds, SVH Meesterkok, FG Restaurant** en FG Food Labs* (Rotterdam)
- Sidney Schutte, SVH Meesterkok, Spectrum** (Amsterdam)
- Cees Helder, SVH Meesterkok en de eerste driesterrenchef van Nederland
- Stefan van Sprang, Aan de Poel** (Amstelveen)
- Jarno Eggen, SVH Meesterkok, De Groene Lantaarn** (Staphorst)
- Arjan Speelman, Ciel Bleu** (Amsterdam)
Keukenjury
De vakjury zal op de wedstrijdvloer worden bijgestaan door een keukenjury. Deze bestaat uit SVH Meesterkok Marco Poldervaart (’t Havenmantsje in Harlingen) en SVH Meesterkok André van Doorn. Poldervaart is tevens de wedstrijdleider in Rotterdam. Poldervaart en Van Doorn kennen de wedstrijd als geen ander: ze waren ooit zelf deelnemer, coach en commis.
Eerder maakte het bestuur van Bocuse d’Or de vier kandidaten al bekend. Dit zijn ze nogmaals op een rij, nu met commis erbij.
- Jos van der Noll, Le Nord in Bilthoven, met commis Mats Blankestein
Van der Noll was finalist van Bocuse d’Or Nederland 2023- Mark Captein, Orangerie De Pol in Doetinchem, met commis Kay Gosselink
Captein was finalist van Bocuse d’Or Nederland 2023- Jet Loos, Flore** in Amsterdam, met commis Bram Vos
Loos is winnaar van de S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-2023 en deelnemer aan de wereldfinale van Bocuse d’Or in 2023- Jordy van Straalen, Jofel Capelle aan den IJssel, met commis Enzo Vercruijsse
Van Straalen is winnaar van Het Glazen Kalf 2023
De opdracht
Er wordt een plant-based gerecht en vleesgerecht gemaakt. De kandidaten hebben vijf uur en 35 minuten de tijd en presenteren bij de Nederlandse finale zes gelijk opgemaakte borden aan de jury. Dit geldt als opmaat naar de twaalf borden en presentatie op een schaal die tijdens de Europese finale in 2026 verplicht is. De exacte opdracht is onlangs met de chefs gedeeld.
Een belangrijk onderdeel van de wedstrijd is de presentatie van het vleesgerecht als showstuk op een schaal. Omwille van onze duurzaamheidsdoelstellingen, heeft het bestuur ervoor gekozen om de chefs de gelegenheid te geven te werken met wedstrijdschalen waar de vorige kandidaten mee hebben gestreden tijdens Europese en wereldfinales. Uiteraard staat het de chefs vrij om toch voor een eigen ontwerp te gaan.
Lange weg naar Lyon
De Nederlandse finale wordt gehouden op het podium World of Bocuse d’Or van Gastvrij Rotterdam. Geurds: “De route naar Lyon is met een sterk Nederlands veld van jonge culinaire talenten voortgezet. Discipline, vakmanschap en passie voor koken komen samen in deze vakwedstrijd van het hoogste niveau. We zien het ook als onze missie om via Bocuse jongeren enthousiast te maken voor het vak.” De Europese finale wordt gehouden in maart 2026. De 10 beste kandidaten van de Europese finale gaan strijden op de wereldfinale die gehouden wordt tijdens vakbeurs Sirha in de Franse stad Lyon in januari 2027.
Elke twee jaar gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen. Bocuse d’Or is een internationale zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weggaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.
Officiële partners
|
|
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.