NY krijgt hygiëne puntensysteem

18 maart 2010
NY krijgt hygiëne puntensysteem

De stedelijke gezondheids-dienst van het Amerikaanse New York City heeft groen licht gegeven voor de invoering van een puntensysteem waarbij restaurants hun hygiënescore op hun raam moeten afficheren. De netste restaurants zullen vanaf juli een blauwe kaart met de letter A op hun raam mogen uitstallen. Dat betekent dat ze aan alle voorschriften van de hygiëne-inspectie voldoen.

*Kleuren*
Restaurants die net iets minder hygiënisch zijn, krijgen een groene B en restaurants die helemaal falen voor de netheidsvoorschriften krijgen een gele C. Wie een B of een C krijgt, heeft een maand de tijd om iets te doen aan de hygiëne in hun restaurant.

*Klanten informeren*
Momenteel krijgen de 24.000 eethuizen in de Amerikaanse metropool geregeld inspectie maar de resultaten ervan zijn enkel te raadplegen op de website van de stedelijke hygiënische dienst.

*Tegenstanders*
Veel restauranthouders zijn tegen het ABC-systeem. Volgens Robert Bookman van de New Yorkse restaurantassociatie is het volkomen oneerlijk.
Maar volgens de stedelijke gezondheidsdienst is het noodzakelijk om de klanten meer informatie te geven zodat de restaurants veiliger en netter worden.

*Gezondheid*
Jaarlijks lopen 10.000 mensen een voedselvergiftiging op en belanden er duizenden in het ziekenhuis.
Met dit puntensysteem is New York weer een stapje dichter bij de transformatie naar een volledig gezonde stad, aldus de gezondheidsdienst.


~Nienke Duimelaar~

Overig nieuws