Oostenrijk als opwindend wijnland

21 juli 2010
Oostenrijk als opwindend wijnland

Wat wijnschrijver Harold Hamersma betreft, is Oostenrijk één van de meest opwindende wijnlanden van Europa. Het is vooral wit wat de klok slaat, al worden we ook goede rode wijn geproduceerd, zoals de Sankt Laurent en Blauer Zweigelt. Hoewel Oostenrijk nog steeds geassocieerd wordt met het antivriesschandaal van tientallen jaren geleden, heeft de witte druif Grüner Veltliner het land weer op de kaart gezet. Ook in de horeca worden steeds meer Oostenrijkse wijnen geschonken.

*Pepertje*
Hamersma op de website van Radio Nederland Wereldomroep: "De druif heeft daar ook een bijnaam, dat is de Pfäffl, dat heten de Oostenrijkers, dat is het pepertje…" De meeste Grüner Veltliner wijnen worden jong gedronken. "Het is wit fruit, er zijn groene appeltjes, het is citrus, het is schoon en als je goed proeft... dan zit er een klein pepertje in, een wit pepertje", aldus Hamersma.

*Pure wijn, zuivere productie*
In de winter is het te koud voor de wijnen, maar in de lente en de zomer wordt de schade dubbel en dwars ingehaald. Kamptal, Carnuntum, de Neusiedlersee worden prachtige wijnen van de Zweigelt en de Blaufränkisch gemaakt.
Hamersma: "Als ze niet te ambitieus zijn, daar bedoel ik mee dat ze niet te zwaar in het hout zijn gezet, dan kun je die geweldig koeler drinken." Oostenrijk kent een zuivere, schone productie en eigen druiven. De vinoloog vervolgt: "Ze doen geen enkele concessie op het gebied van kwaliteit." Hiermee behoort de Oostenrijkse wijn alleen niet tot de voordeligste wijnen uit Europa.


~Frank Lindner~

Overig nieuws