Restaurant Ode biedt een avondje Fries eten in Dokkum

Auteur: Redactie
Opening Food 1 juli 2024
Restaurant Ode biedt een avondje Fries eten in Dokkum Bedenker Geert Jan Vaartjes

Niet naar de Italiaan, Griek of Thai, maar een avondje Fries eten. Dat kan vanaf deze week bij gastronomisch restaurant Ode in Dokkum. Eten bij Ode moet een culinaire topbeleving zijn, waar Friese ingrediënten en vakmanschap centraal staan. Een ode aan de Friese gastvrijheid en de unieke smaken die Fryslân rijk is.  

Bedenker Geert-Jan Vaartjes wil in Ode het culinair talent en vakmanschap van Friesland laten zien, zowel in de keuken als in de bediening. "In Friesland zijn we doorgaans best wel nuchter, maar we kunnen echt trots zijn op wat hier gebeurt. Onze provincie is eerder dit jaar door Booking.com uitgeroepen tot één van de tien meest gastvrije regio’s. Bovendien valt er hier culinair vreselijk veel te genieten. Naast een eigen taal, vlag en volkslied is de Friese keuken ook iets om absoluut trots op te zijn. In Ode schreeuwen we dit van de daken, niet letterlijk, maar wel op het bord.” 

De Nieuwe Friese Keuken 

Bij Ode staat de Nieuwe Friese Keuken centraal, de Friese vertaling van de principes van Dutch Cuisine. Chef Liudger van der Meer bedenkt de meest smaakvolle gerechten met ingrediënten uit de regio zoals rode bieten, daslook, vlierbes, paling en zelfs kwal van het Wad. Vaartjes: “De technieken die Liudger erop toepast, maken het heel bijzonder. Met fermentatie verlengt hij de seizoenen en gaat er niets verloren. Hij toont lef in zijn combinaties en dat past bij Ode. We willen verrassen maar ook een verhaal vertellen.”  

Probleemganzen in vissaus 

Die verhalen zijn er volop. Zo staat er bijvoorbeeld een Garum (vissaus) van ganzen uit de regio op het menu. Vaartjes licht toe: “Het grote aantal ganzen in onze provincie is een flink probleem. Ze veroorzaken jaarlijks miljoenen aan landbouwschade. Ter bestrijding mag een deel van de populatie worden afgeschoten. Die dieren worden vrijwel allemaal vernietigd, omdat er geen doel voor is.” Van der Meer vult aan: “Veel chefs zeggen dat gans taai is. Dat is voor ons juist een motivatie om er iets echt lekkers van te maken. Met deze vissaus is dat gelukt. Zo zetten we letterlijk een Fries probleem op de kaart.” 

Keuken midden in het restaurant 

Van der Meer en zijn brigade zullen vanuit het hart van het restaurant de keuken runnen, waardoor een unieke verbinding tussen gast en chef ontstaat, een essentiële pijler voor Ode.  

Ode is gevestigd in het 19e-eeuwse beursgebouw aan de markt in Dokkum, dat in de afgelopen anderhalf jaar grondig is verbouwd en is ingericht door de landelijk bekende interieurarchitect Jeroen Overmars. Het restaurant is vanaf deze week geopend, van woensdag tot en met zaterdag.  

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws